Schab z serem pleśniowym i gruszką

Schab z serem pleśniowym i gruszką

Ciesz się elegancką wieczerzą z tym przepisem na schab z serem pleśniowym i gruszką, w sosie gorgonzola. Starannie wybrane składniki tworzą doskonały harmonijny taniec smaków. Słodkość soczystych gruszek doskonale kontrastuje z silnym smakiem sera pleśniowego, a schab doskonale dopełnia te różnorodne smaki. Wszystko to przyprawione sosem gorgonzola, dodającym intensywnego kremowego smaku. Ten wykwintny przepis pomoże Ci odkryć nowe poziomy kulinarnej przyjemności, przekształcając tradycyjny obiad w prawdziwą ucztę. Wszystko, czego potrzebujesz, to schab, ser pleśniowy gorgonzola i świeże gruszki, z dodatkiem kilku prostych składników do sołu.

Składniki:

  • 4 kawałki schabu
  • 50g gorgonzoli lub innego sera pleśniowego
  • (U mnie ser pleśniowy Gold)
  • 1 duża gruszka
  • Garść orzechów nerkowca
  • Sól i pieprz
  • Olej

Schab z serem pleśniowym i gruszką – jak zrobić?

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
    Gruszkę myjemy, osuszamy i przecinamy na pół, wycinamy gniazdo i kroimy w plastry.
    Schab oprósz delikatnie solą i pieprzem.
    Obsmaż z obu stron na średnim ogniu, około 4 minuty.
    Kotleciki przekładamy do naczynia żaroodpornego.
    Na każdym kotleciku układamy po kawałku gruszki, posypujemy serem i orzechami.
    Tak przygotowany schab wkładamy do piekarnika na 10-15 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika posypujemy pietruszką.
    SMACZNEGO.

Słowa kluczowe: schab w sosie gorgonzola

Schab z serem pleśniowym i gruszką – dodatkowe informacje

Danie świetnie smakuje w towarzystwie puree z ziemniaka i selera. Czas pieczenia zależy od grubości kotletów. Ja swoje kotlety przed smażeniem delikatnie robiłam dłonią.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: schab z suszonymi pomidorami czosnkiem i bazylią parzony Sous-vide
Następny przepis: Schab z zalewy gotowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode