Schab z owocami w galarecie
Schab z owocami w galarecie jest klasycznym daniem kuchni polskiej, które doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystości czy spotkania rodzinne. Ten niesamowicie smaczny przepis to doskonałe połączenie mięsa i owoców, które pięknie prezentują się na stole. Schab w galarecie z brzoskwiniami to wyjątkowo smaczne połączenie, które zaskakuje swoją unikalnością. Dodatek słodkich brzoskwiń nadaje daniu niepowtarzalny smak, który na długo pozostanie w pamięci każdego smakosza. Taka propozycja to korzystna alternatywa dla tradycyjnych dań mięsnych, dodająca odświeżającego urozmaicenia.
admin
Składniki:
- Pieczony schab
- 1 kg polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki majeranku
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz do smaku
- Owoce
- 1 puszka brzoskwiń
- po 300 g jasnych i ciemnych winogron
- 1 torebka żelatyny z bulionem / 1 litr wody
Schab z owocami w galarecie – jak zrobić?
- Schab natrzeć startym czosnkiem, solą, posypać majerankiem. Odstawić do lodówki na 3 godziny do zamarynowania. Schab zawinąć szczelnie w folię aluminiową lub wstawić do naczynia żaroodpornego z przykrywką. Wstawić do zimnego piekarnika, nastawić na 180 st.C i piec przez 1,5 godziny. Zostawić do wystygnięcia w folii lub naczyniu.
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Schab pokroić w cienkie plastry, ułożyć na obwodzie półmiska. Kilka brzoskwiń pokroić w plastry, resztę w ósemki. Na każdy plaster schabu położyć plaser brzoskwini i połówkę ciemnego winogrona. Resztę winogron wysypać na środek, ułożyć ozdobnie w kwiatek kawałki brzoskwiń. Zalać całość tężejącą galaretką, polewając każdy plaster mięsa. Można użyć pędzla, aby równomiernie posmarować galaretką.
xxxx – dodatkowe informacje
Oczywiście schab tutaj jest nazywany potocznie. Chodzi o polędwicę wieprzową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schab z morelami pieczony w rękawie
Następny przepis: Schab z pomarańczą