Schab w śmietanie
Schab w śmietanie to wyśmienite danie, które powinno zadowolić każdego miłośnika mięsnych potraw. To kombinacja soczystego schabu zapiekanego w aromatycznej śmietanie, której delikatny, kremowy smak doskonale uzupełnia pikantność i głębię smaku mięsa. Przepis ten jest tradycyjny dla kuchni polskiej, ale zyskał popularność również za granicą. Jego siła tkwi w prostocie i doskonałym połączeniu minimalnej ilości składników. Schab w śmietanie to danie, które może wydawać się z pozoru skomplikowane, ale jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarne. Jest idealne na niedzielny obiad, spotkanie w gronie rodziny czy przyjaciół.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Plastry schabu
- 1 cebula
- 400g pieczarek
- Ser żółty
- 1 śmietanka 30%
- Odrobina oleju
- Przyprawy
Schab zapiekany w śmietanie – jak zrobić?
- Plastry schabu lekko przyprawiamy i podsmażamy delikatnie z dwóch stron na oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
- Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na cebuli lekko doprawiając. Wykładamy na schab.
- Drobno starty ser żółty wykładamy na pieczarki i schab. Całość zalewamy śmietanką.
- Pieczemy 1 godzinę w 190 stopniach.
Schab w śmietanie – dodatkowe informacje
Do dania można dodać także pokrojony drobno boczek.