Schab w śmietanie

Schab w śmietanie

Schab w śmietanie to wyśmienite danie, które powinno zadowolić każdego miłośnika mięsnych potraw. To kombinacja soczystego schabu zapiekanego w aromatycznej śmietanie, której delikatny, kremowy smak doskonale uzupełnia pikantność i głębię smaku mięsa. Przepis ten jest tradycyjny dla kuchni polskiej, ale zyskał popularność również za granicą. Jego siła tkwi w prostocie i doskonałym połączeniu minimalnej ilości składników. Schab w śmietanie to danie, które może wydawać się z pozoru skomplikowane, ale jego przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarne. Jest idealne na niedzielny obiad, spotkanie w gronie rodziny czy przyjaciół.

Składniki:

  • Plastry schabu
  • 1 cebula
  • 400g pieczarek
  • Ser żółty
  • 1 śmietanka 30%
  • Odrobina oleju
  • Przyprawy

Schab zapiekany w śmietanie – jak zrobić?

  1. Plastry schabu lekko przyprawiamy i podsmażamy delikatnie z dwóch stron na oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.
  2. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na cebuli lekko doprawiając. Wykładamy na schab.
  3. Drobno starty ser żółty wykładamy na pieczarki i schab. Całość zalewamy śmietanką.
  4. Pieczemy 1 godzinę w 190 stopniach.

Schab w śmietanie – dodatkowe informacje

Do dania można dodać także pokrojony drobno boczek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab w miodzie
Następny przepis: schab w soli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode