Schab w miodzie

Schab w miodzie

Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na schab w miodzie. Jest to doskonałe danie na weekendowy obiad, które z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Kluczem do sukcesu jest wyjątkowa marynata do schabu z miodem i musztardą, nadająca mięsu wyrazistych i bogatych smaków. Do przygotowania tego dania wykorzystujemy tradycyjny schab pieczony, ale miód i musztarda dodają mu niepowtarzalnego charakteru. To połączenie klasycznych składników kuchni polskiej z nutą słodyczy i pikantnej ostrości. Oto propozycja, która wprowadzi świeżość i innowacyjność do każdej domowej kuchni.

Składniki:

  • 1,50 kg schabu wąskiego
  • marynata:
  • 1łyżka musztardy
  • 1łyżka miodu
  • 1łyżka oleju
  • sól
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1łyżka słodkiej papryki
  • liście laurowe-4 lub 5

Schab w miodzie – jak zrobić?

  1. Schab natrzeć solą. W rondelku zagrzać olej z miodem i musztardą, tak aby miód się rozpuścił. Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia, dodać paprykę i czosnek. Wymieszać dokładnie. Tą marynatą dobrze wysmarować schab (natrzeć go). Taki schab obłożyć liściami laurowymi i wstawić na noc do lodówki.
  2. Na patelni rozgrzać nieco oleju i przez chwilę obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Zawinąć w papier do pieczenia i piec w 170 stopniach przez półtorej godziny. Upieczony schab jest gotowy do zjedzenia.

Schab w miodzie – dodatkowe informacje

Można podawać na ciepło lub na zimno jako przystawkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab w kolorowym pieprzu
Następny przepis: Schab w śmietanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode