Schab w miodzie
Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na schab w miodzie. Jest to doskonałe danie na weekendowy obiad, które z pewnością zachwyci wszystkich domowników. Kluczem do sukcesu jest wyjątkowa marynata do schabu z miodem i musztardą, nadająca mięsu wyrazistych i bogatych smaków. Do przygotowania tego dania wykorzystujemy tradycyjny schab pieczony, ale miód i musztarda dodają mu niepowtarzalnego charakteru. To połączenie klasycznych składników kuchni polskiej z nutą słodyczy i pikantnej ostrości. Oto propozycja, która wprowadzi świeżość i innowacyjność do każdej domowej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,50 kg schabu wąskiego
- marynata:
- 1łyżka musztardy
- 1łyżka miodu
- 1łyżka oleju
- sól
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 1łyżka słodkiej papryki
- liście laurowe-4 lub 5
Schab w miodzie – jak zrobić?
- Schab natrzeć solą. W rondelku zagrzać olej z miodem i musztardą, tak aby miód się rozpuścił. Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia, dodać paprykę i czosnek. Wymieszać dokładnie. Tą marynatą dobrze wysmarować schab (natrzeć go). Taki schab obłożyć liściami laurowymi i wstawić na noc do lodówki.
- Na patelni rozgrzać nieco oleju i przez chwilę obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Zawinąć w papier do pieczenia i piec w 170 stopniach przez półtorej godziny. Upieczony schab jest gotowy do zjedzenia.
Schab w miodzie – dodatkowe informacje
Można podawać na ciepło lub na zimno jako przystawkę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schab w kolorowym pieprzu
Następny przepis: Schab w śmietanie