Schab w kolorowym pieprzu
Schab w kolorowym pieprzu to wyśmienity daniem, które zaskakuje swoją różnorodnością smaków i kolorów. Tradycyjna polska potrawa w nowej, przyprawowej odsłonie ożywi każde domowe spotkanie. Schab, delikatnie rozpływający się w ustach, okraszony zapachowym, kolorowym pieprzem, który dodaje mu nieco ostrości, to niezawodna kombinacja, która nigdy nie zawodzi. Idealna propozycja na obiad czy uroczystą kolację, który z pewnością zachwyci gości swoją elegancją i smakiem. Współgra doskonale z różnymi dodatkami, takimi jak warzywa, kluski czy puree. Schab w kolorowym pieprzu to doskonała alternatywa dla standardowych potraw mięsnych, dająca możliwość eksperymentowania w kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- mięso wieprzowe
- sól
- kolorowy pieprz
Schab w kolorowym pieprzu – jak zrobić?
- Kawałek schabu oczyścić, osuszyć i posypać obficie solą i kolorowym pieprzem (rozdrobnić w moździerzu). Odstawić do lodówki na 24 godz., po czym zapiekać w rękawie do pieczenia (nakłuć wykałaczką) 1 godzinę na każde kg mięsa.
Schab w kolorowym pieprzu – dodatkowe informacje
Mój schab w pieprzu był mniejszy, miał 800 g i piekłam go niecałą godzinkę.