Schab suszony
Schab suszony w piekarniku to klasyczna polska przekąska idealna na piknik, spotkania z przyjaciółmi lub rodzinne obiady. Bogate, soczyste, delikatne mięso schabu po długim procesie suszenia w piekarniku zdobywa niepowtarzalny smak i aromat, który zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Przepis ten jest nieco czasochłonny, ale efekt końcowy jest tego zdecydowanie wart. Najważniejsze w procesie suszenia schabu jest cierpliwość i precyzja. Każdy krok jest istotny, aby uzyskać doskonały produkt końcowy. Z pewnością nawet początkujący kucharz poradzi sobie z tym zadaniem, a efekt przekroczy wszelkie oczekiwania.
admin
Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- MARYNATA:
- 1 łyżka soli peklowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka soli czosnkowej z ziołami
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka młotkowanego z kolendrą
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżki cukru
- dodatkowo:
- sól z pieprzem w młynku
Schab suszony – jak zrobić?
- Schab umyć i osuszyć.
- Składniki marynaty wymieszać i z każdej strony suchą marynatą natrzeć mięso. Troszkę tej marynaty zostawić i posypać nią dno naczynia. Na tę marynatę ułożyć schab, przykryć pokrywką lub folią spożywczą i wstawić do lodówki na trzy dni. Kilka razy dziennie obracać mięso i za każdym razem oprószać solą z pieprzem. Trzeciego dnia schab wyjąć z lodówki.
- W piekarniku umieścić blachę z wyposażenia kuchenki a poziom wyżej kratkę. Piekarnik nagrzać do 80 stopni, ułożyć na kratce schab i suszyć go przez godzinę. Po tym czasie włączyć termoobieg a temperaturę zmniejszyć do 50 stopni i dalej schab suszyć 4 godziny. Po zakończonym suszeniu schab wyjąć z piekarnika, obwiązać go sznurkiem wędliniarskim i powiesić na kilka dni w chłodne ale przewiewne miejsce. Po kilku dniach schab jest gotowy i należy przechowywać go potem w lodówce.
Porady – dodatkowe informacje: Schab suszony
Jeśli nie lubimy surowego mięsa schab można sparzyć.