Schab środkowy pieczony

Schab środkowy pieczony

Schab środkowy pieczony to propozycja na obiad, która potrafi zachwycić swoim smakiem każdego. Ten tradycyjny polski przepis na mięso jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy w postaci soczystego schabu rozbudza apetyty. Doskonały na niedzielne rodzinne spotkania przy stole, idealny z dowolnymi dodatkami: od klasycznych ziemniaków, przez warzywa, aż po różnego rodzaju sosy. Przepis na schab środkowy pieczony to propozycja, która powinna znaleźć się w repertuarze każdego miłośnika gotowania. Czas na odkrycie, jak przepyszny i uniwersalny może być schab środkowy.

Składniki:

  • 1,8 kg schabu środkowego w jednym kawałku, bez kości, ale z warkoczem
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • pół łyżeczki mielonego pieprzu
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 czubate łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego

Schab środkowy pieczony – jak zrobić?

  1. W miseczce wymieszać dokładnie sól, pieprz, paprykę, majeranek, obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek, ocet winny i olej.
  2. Schab opłukać, dokładnie osuszyć i natarć marynatą ze wszystkich stron. Umieścić w zamykanym próżniowo naczyniu i wstawić do lodówki na 24 godziny.
  3. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni z termo obiegiem. Schab umieścić w rękawie foliowym do pieczenia, podlać niewielką ilością wody, rękaw mocno zawiązać z obu stron „w cukierek”, a od góry zrobić wykałaczką kilka dziurek. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piekć 1,5 godziny do miękkości. Po tym czasie delikatnie, uważając na parę, rozciąć rękaw rozchylić go i ponownie wstawić mięso do piekarnika na kilkanaście minut, aż się zrumieni. Otrzymany podczas pieczenia sos wlać do słoiczka.

Schab środkowy pieczony – dodatkowe informacje

Po zagęszczeniu sosu z pieczenia i np. zabieleniu, można go użyć do polania gorących plastrów schabu środkowego, podanych do obiadu w towarzystwie np. ziemniaków i surówek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Schab środkowy pieczony w folii na kanapki
Następny przepis: Schab suszony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode