Schab po warszawsku z pastą chrzanowo-jajeczną w galarecie
Przygotowując swój ulubiony rodzaj schabu, nadziewanego chrzanem i otoczonego galaretką, możesz poczuć prawdziwy duch świąt Wielkanocnych. Schab po warszawsku z pastą chrzanowo-jajeczną w galarecie to danie jednako uwielbiane przez dorosłych i dzieci. To nie tylko pyszna propozycja na rodzinny obiad, ale również ozdobna potrawa, która świetnie prezentuje się na wielkanocnym stole. Starannie przygotowany, pieczony schab z chrzanem, napełni dom aromatem, który przywoła najpiękniejsze wspomnienia. Ten przepis na schab faszerowany w galarecie jest łatwy do wykonania i zdecydowanie wart wypróbowania. W sam raz na tradycyjne, domowe świętowanie.
admin
Składniki
- 1,20 kg schabu
- majonez
- 7-8 jaj
- chrzan ze słoika
- szczypiorek drobno posiekany
- sól, pieprz, majeranek, świeży czosnek, olej, dowolne przyprawy
- 2-3 litry wywaru warzywnego lub z kości
- Żelatyna na 2-3 litry płynu
Schab po warszawsku z pastą chrzanowo-jajeczną w galarecie – jak zrobić?
- Schab natrzeć mieszanką ziół, oleju i przypraw. Odstawić na całą noc do lodówki.
- Na drugi dzień obsmażyć na patelni z każdej strony.
- Dać do rękawa do pieczenia, podlać troszeczkę olejem i niewielką ilością wody. Związać rękaw.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piec ok. 1 godziny i 20 minut.
- Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
- Żelatynę wymieszać w gorącym wywarze, wystudzić, odtłuścić i przecedzić.
- Schab kroić w plastry o grubości 1 cm, a w każdym plastrze nacinamy kieszonkę.
- Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę, dodać chrzan, majonez, sól i pieprz. Pasta ma być zwięzła.
- Kieszonki schabu nadziać pastą jajeczną, posypać szczypiorkiem.
- Ułożyć na półmisku, udekorować i zalać tężejącą galaretką.
Słowa kluczowe: schab w galarecie z chrzanem przepis, kieszonki schabowe z chrzanem, schab nadziewany chrzanem, wielkanocny schab nadziewany chrzanem, schab po warszawsku z chrzanem, schab faszerowany w galarecie, schab po warszawsku przepis, schab w galarecie dekoracja, schab w galarecie dekoracje, schab po warszawsku w galarecie, schab w galarecie z chrzanem, schab po warszawsku.
Porady – dodatkowe informacje
Wszystkie przekąski przygotowuję dzień wcześniej i aby nie obeschły zabezpieczam wilgotnym ręcznikiem papierowym, robiąc taki jakby parasol ochronny, daję w chłodne miejsce, nawet zielona sałata zachowa swój piękny wygląd i nie obeschnie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: SCHAB PO SZTYGARSKU
Następny przepis: Schab środkowy pieczony w folii na kanapki