Schab po warszawsku z pastą chrzanowo-jajeczną w galarecie

Schab po warszawsku z pastą chrzanowo-jajeczną w galarecie

Przygotowując swój ulubiony rodzaj schabu, nadziewanego chrzanem i otoczonego galaretką, możesz poczuć prawdziwy duch świąt Wielkanocnych. Schab po warszawsku z pastą chrzanowo-jajeczną w galarecie to danie jednako uwielbiane przez dorosłych i dzieci. To nie tylko pyszna propozycja na rodzinny obiad, ale również ozdobna potrawa, która świetnie prezentuje się na wielkanocnym stole. Starannie przygotowany, pieczony schab z chrzanem, napełni dom aromatem, który przywoła najpiękniejsze wspomnienia. Ten przepis na schab faszerowany w galarecie jest łatwy do wykonania i zdecydowanie wart wypróbowania. W sam raz na tradycyjne, domowe świętowanie.

Składniki

  • 1,20 kg schabu
  • majonez
  • 7-8 jaj
  • chrzan ze słoika
  • szczypiorek drobno posiekany
  • sól, pieprz, majeranek, świeży czosnek, olej, dowolne przyprawy
  • 2-3 litry wywaru warzywnego lub z kości
  • Żelatyna na 2-3 litry płynu

Schab po warszawsku z pastą chrzanowo-jajeczną w galarecie – jak zrobić?

  1. Schab natrzeć mieszanką ziół, oleju i przypraw. Odstawić na całą noc do lodówki.
  2. Na drugi dzień obsmażyć na patelni z każdej strony.
  3. Dać do rękawa do pieczenia, podlać troszeczkę olejem i niewielką ilością wody. Związać rękaw.
  4. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200 stopni) i piec ok. 1 godziny i 20 minut.
  5. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia, a następnie wstawić do lodówki.
  6. Żelatynę wymieszać w gorącym wywarze, wystudzić, odtłuścić i przecedzić.
  7. Schab kroić w plastry o grubości 1 cm, a w każdym plastrze nacinamy kieszonkę.
  8. Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę, dodać chrzan, majonez, sól i pieprz. Pasta ma być zwięzła.
  9. Kieszonki schabu nadziać pastą jajeczną, posypać szczypiorkiem.
  10. Ułożyć na półmisku, udekorować i zalać tężejącą galaretką.

Słowa kluczowe: schab w galarecie z chrzanem przepis, kieszonki schabowe z chrzanem, schab nadziewany chrzanem, wielkanocny schab nadziewany chrzanem, schab po warszawsku z chrzanem, schab faszerowany w galarecie, schab po warszawsku przepis, schab w galarecie dekoracja, schab w galarecie dekoracje, schab po warszawsku w galarecie, schab w galarecie z chrzanem, schab po warszawsku.

Porady – dodatkowe informacje

Wszystkie przekąski przygotowuję dzień wcześniej i aby nie obeschły zabezpieczam wilgotnym ręcznikiem papierowym, robiąc taki jakby parasol ochronny, daję w chłodne miejsce, nawet zielona sałata zachowa swój piękny wygląd i nie obeschnie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: SCHAB PO SZTYGARSKU
Następny przepis: Schab środkowy pieczony w folii na kanapki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode