Schab pieczony z warzywami i ziemniakami.
Przygotowanie smakowitego posiłku na rodzinny obiad nie musi być skomplikowane. Schab pieczony z ziemniakami i warzywami to doskonała propozycja dla każdego smakosza. Delikatne mięso pełne aromatów, uzupełnione warzywami i ziemniakami tworzy kompletne danie, które zaspokoi nawet wybredne podniebienia. Jeżeli chcesz przyspieszyć proces pieczenia, możesz skorzystać z metody pieczenia w rękawie, która dodatkowo utrzyma sok od mięsa wewnątrz, dodając schabowi jeszcze więcej smaku. To połączenie tradycji i nowoczesności gwarantuje posiłek pełen smaku, aromatu i doskonale urozmaicający codzienny jadłospis.
admin
Składniki:
- 1 kg schabu w kawałku
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 4 cebule
- 4 ząbki czosnku
- ziemniaki
Marynata do schabu – sól morska 2 łyżeczki, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki płatków chilli, 1 łyżka octu owocowego, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka musztardy, 0,5 łyżeczki pasty curry, szczypta gałki muszkatołowej, olej rzepakowy, trochę masła – do ziemniaków.
Dodatkowo – rękaw do pieczenia.
Schab pieczony z warzywami i ziemniakami – jak zrobić?
- Wszystkie składniki marynaty należy wymieszać – olej na końcu, następnie zamarynować schab najlepiej przez całą noc.
- Warzywa należy obierać i kroić na 3 części, cebulę na 4, czosnek zostawiamy w całości, a jeśli ziemniaki są małe, zostawiamy je w całości, jeśli są większe, przekrawamy na mniejsze kawałki.
- Do jednego rękawa należy włożyć warzywa i schab z marynatą, do drugiego worka włożyć ziemniaki, dodać kilka małych kostek masła, posolić, lekko przyprawić pieprzem oraz skropić olejem rzepakowym.
- Pieczenie w 180 stopniach przez około 1,5 godziny.
Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli robimy małą porcję ziemniaków, można je upiec razem ze schabem i warzywami. Ja miałam dużo ziemniaków, więc musiałam je upiec w drugim rękawie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Schab pieczony w mleku
Następny przepis: Schab pieczony ze śliwką i czosnkiem