Sandacz zapiekany w sosie kurkowo-koperkowym

Sandacz zapiekany w sosie kurkowo-koperkowym

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak przygotować pyszną, wykwintną potrawę z sandacza? Dziś prezentujemy przepis na sandacza zapiekanego w sosie kurkowo-koperkowym. Ta wyjątkowa kompozycja smaków zadowoli podniebienia każdego miłośnika ryb. W połączeniu z sosie kurkowym, dodającym potrawie pikantności i świeżości, sandacz zyskuje subtelną, niepowtarzalną nutę smaku, a zapach podczas pieczenia zachęci każdego do spróbowania. Zapraszamy do poznania tego niezwykłego przepisu, który jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad lub elegancką kolację. Sandacz z kurkami nie tylko smakuje wybornie, ale też prezentuje się niezwykle apetycznie.

Składniki:

  • 2 świeże sandacze
  • 30 dag świeżych kurek
  • garść świeżego kopru
  • 1 cebula
  • śmietana bez laktozy
  • przyprawa do ryb bez glutenu
  • pieprz ziołowy
  • sól himalajska
  • pieprz bez glutenu
  • przyprawa warzywna bez glutenu
  • mąka ryżowa bez glutenu
  • masło klarowane lub olej kokosowy

Sandacz zapiekany w sosie kurkowo-koperkowym – jak zrobić?

  1. Sandacza oczyścić,opłukać wodą,doprawić do smaku solą,pieprzem oraz przyprawą do ryb,obtoczyć w mące i smażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego z obu stron na złoty kolor.
  2. Kurki oczyścić,cebule pokroić w plasterki,koperek posiekać na drobno.
  3. Rybę przekładamy do talerza żaroodpornego ,dodajemy 2 łyżki masła klarowanego kurki,cebulkę i posiekany koperek, rybę pieczemy przez ok.30 minut.
  4. 10 minut przed wyciągnięciem zalewamy sosem śmietanowym połączonym z mieszanką warzywną bez glutenu(do smaku),pieczemy jeszcze 10 minut.

Rybę podajemy z grzankami.

Smacznego!

Słowa kluczowe: sandacz z kurkami, sandacz w sosie kurkowym przepis, sandacz w sosie kurkowym

Sandacz zapiekany w sosie kurkowo-koperkowym – dodatkowe informacje

Sandacza polewamy co jakiś czas rozpuszczonym masłem klarowanym lub olejem kokosowym, dzięki temu mięso nie będzie suche.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Salsa
Następny przepis: Sandwicze z jajecznicą, szynką i serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode