Sandacz zapiekany w sosie kurkowo-koperkowym
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak przygotować pyszną, wykwintną potrawę z sandacza? Dziś prezentujemy przepis na sandacza zapiekanego w sosie kurkowo-koperkowym. Ta wyjątkowa kompozycja smaków zadowoli podniebienia każdego miłośnika ryb. W połączeniu z sosie kurkowym, dodającym potrawie pikantności i świeżości, sandacz zyskuje subtelną, niepowtarzalną nutę smaku, a zapach podczas pieczenia zachęci każdego do spróbowania. Zapraszamy do poznania tego niezwykłego przepisu, który jest doskonałym pomysłem na rodzinny obiad lub elegancką kolację. Sandacz z kurkami nie tylko smakuje wybornie, ale też prezentuje się niezwykle apetycznie.
admin
Składniki:
- 2 świeże sandacze
- 30 dag świeżych kurek
- garść świeżego kopru
- 1 cebula
- śmietana bez laktozy
- przyprawa do ryb bez glutenu
- pieprz ziołowy
- sól himalajska
- pieprz bez glutenu
- przyprawa warzywna bez glutenu
- mąka ryżowa bez glutenu
- masło klarowane lub olej kokosowy
Sandacz zapiekany w sosie kurkowo-koperkowym – jak zrobić?
- Sandacza oczyścić,opłukać wodą,doprawić do smaku solą,pieprzem oraz przyprawą do ryb,obtoczyć w mące i smażyć na niewielkiej ilości masła klarowanego z obu stron na złoty kolor.
- Kurki oczyścić,cebule pokroić w plasterki,koperek posiekać na drobno.
- Rybę przekładamy do talerza żaroodpornego ,dodajemy 2 łyżki masła klarowanego kurki,cebulkę i posiekany koperek, rybę pieczemy przez ok.30 minut.
- 10 minut przed wyciągnięciem zalewamy sosem śmietanowym połączonym z mieszanką warzywną bez glutenu(do smaku),pieczemy jeszcze 10 minut.
Rybę podajemy z grzankami.
Smacznego!
Słowa kluczowe: sandacz z kurkami, sandacz w sosie kurkowym przepis, sandacz w sosie kurkowym
Sandacz zapiekany w sosie kurkowo-koperkowym – dodatkowe informacje
Sandacza polewamy co jakiś czas rozpuszczonym masłem klarowanym lub olejem kokosowym, dzięki temu mięso nie będzie suche.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Salsa
Następny przepis: Sandwicze z jajecznicą, szynką i serem