Sało

Sało

Sało to tradycyjny dodatek do wielu potraw kuchni wschodnioeuropejskich, zwłaszcza ukraińskiej, polskiej i rosyjskiej. To potrawa bardzo kaloryczna, ale i niezwykle sycąca. Jej smak jest niepowtarzalny, a proces jej przygotowania jest równie unikalny. Wielu osobom kojarzy się z ziemią, z naturą i prostotą. Chociaż to typowy produkt mięsny, nie jest to mięso w tradycyjnym tego słowa znaczeniu. Sało to surowa, lekko solona słonina, która często podawana jest jako przekąska do wódki. Oferujemy przepis na sało, który jest niezwykle prosty, a wynik końcowy z pewnością Was zachwyci. Przygotujmy więc sało według naszego tradycyjnego przepisu.

Składniki:

  • Słonina o grubości około 5 centymetrów
  • Sól i pieprz
  • Ostra papryka (mielona)
  • Czosnek

Sało – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Zalewa:
    Do gotującej się wody należy dodać sól w proporcji 1 szklanka na 1 litr wody.
    Wystudzoną zalewą należy zalać słoninę i moczyć w niej 3-4 dni. Po tym czasie wyjąć i w świeżej wodzie gotować 30 min, po czym wyjąć, wystudzić, natrzeć solidnie czosnkiem utartym z mieloną ostrą papryką i grubo zmielonym czarnym pieprzem. Przed podaniem należy dobrze schłodzić w lodówce (24 godz).

Sało – jak zrobić? Słowa kluczowe: słonina sało, sało przepis, sało przepisy, sało.

Sało – dodatkowe informacje

Sało (wędzona słonina) najlepiej podać po schłodzeniu w towarzystwie mocnego alkoholu, kiszonego ogórka i kromki pszennego pieczywa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Salceson z dzika
Następny przepis: Salmon en croute - czyli łosoś w cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode