Sałatka z surowego pstrąga

Sałatka z surowego pstrąga

Sałatka z surowego pstrąga to kompozycja pełna smaków i kolorów, gdzie główną rolę gra delikatne, prawie przeźroczyste mięso pstrąga łososiowego na surowo. To danie, które zasługuje na wyjątkową okazję, nie tylko ze względu na świeżość i jakość składników, ale także na unikalny sposób ich łączenia. Propozycja ta idealnie sprawdzi się na eleganckim kolacji czy uroczystym lunchu, zaskakując swoim smakiem i prezentacją. Sałatka z surowego pstrąga to prawdziwa uczta dla smakoszy, przenosząca na talerzu całe bogactwo smaków prosto z morskich głębin.

Składniki:

  • ok. 2 kg płatów czerwonego pstrąga bez skóry
  • 5 ogórków konserwowych
  • 3 duże cebule
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2-3 łyżeczki octu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu

Sałatka z surowego pstrąga – jak zrobić?

  1. 1.

    Pstrąga moczymy 15 minut w zimnej wodzie. Osuszamy i kroimy w cienkie paski.

  2. 2.

    Pokrojoną rybę wkładamy do miski i solimy. Odstawiamy na 15 minut. Ogórki drobno kroimy. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę, przelewamy wrzątkiem.

  3. 3.

    Wszystkie składniki przekładamy do ryby i mieszamy, dodając olej i ocet. Doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka z surowego pstrąga – dodatkowe informacje

Przystawkę najlepiej schłodzić i podawać z pieczywem. Nadmiar możemy przechowywać w słoiku w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka z surowego kalafiora z kukurydzą i porem
Następny przepis: Sałatka z surowymi pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode