Sałatka z surowego pstrąga
Sałatka z surowego pstrąga to kompozycja pełna smaków i kolorów, gdzie główną rolę gra delikatne, prawie przeźroczyste mięso pstrąga łososiowego na surowo. To danie, które zasługuje na wyjątkową okazję, nie tylko ze względu na świeżość i jakość składników, ale także na unikalny sposób ich łączenia. Propozycja ta idealnie sprawdzi się na eleganckim kolacji czy uroczystym lunchu, zaskakując swoim smakiem i prezentacją. Sałatka z surowego pstrąga to prawdziwa uczta dla smakoszy, przenosząca na talerzu całe bogactwo smaków prosto z morskich głębin.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ok. 2 kg płatów czerwonego pstrąga bez skóry
- 5 ogórków konserwowych
- 3 duże cebule
- 1/3 szklanki oleju
- 2-3 łyżeczki octu
- 2 łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu
Sałatka z surowego pstrąga – jak zrobić?
-
1.
Pstrąga moczymy 15 minut w zimnej wodzie. Osuszamy i kroimy w cienkie paski.
-
2.
Pokrojoną rybę wkładamy do miski i solimy. Odstawiamy na 15 minut. Ogórki drobno kroimy. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę, przelewamy wrzątkiem.
-
3.
Wszystkie składniki przekładamy do ryby i mieszamy, dodając olej i ocet. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatka z surowego pstrąga – dodatkowe informacje
Przystawkę najlepiej schłodzić i podawać z pieczywem. Nadmiar możemy przechowywać w słoiku w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka z surowego kalafiora z kukurydzą i porem
Następny przepis: Sałatka z surowymi pieczarkami