Sałatka Szopska
Sałatka Szopska to tradycyjne danie bałkańskie, popularne szczególnie w Bułgarii, Serbii i Macedonii. Ta prostota, ale jednocześnie bogactwo smaków, sprawia że jest chętnie wybierana jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Składa się głównie z pokrojonych w kostkę warzyw: pomidorów, ogórków, pieczonych papryk, cebuli oraz sera typu feta. Nieodzownym elementem jest tu również rakija – tradycyjny bałkański alkohol. Sałatka Szopska doskonale sprawdzi się jako przekąska podczas gorących letnich dni, ale pasuje również do tradycyjnych, cięższych dań kuchni bałkańskiej.
admin
Składniki:
- Na 3 porcje:
- Pomidory – 2 sztuki
- papryka żółta – 1/2 sztuki
- papryka czerwona – 1/2 sztuki
- papryka pomarańczowa – 1/2 sztuki
- ser szopski – bułgarski – 150 gram
- cebula (duża) – 1 sztuka
- ogórek zielony – 1 sztuka
- ocet winny lub jabłkowy – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- pieprz – szczypta
- sól – szczypta
Sałatka szopska – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Myjemy warzywa, obieramy zielonego ogórka – kroimy w grubą kostkę.
Pomidora przecinamy na połowę, usuwamy gniazda nasienne – kroimy w kostkę. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w półplasterki.
Paprykę kroimy w grubą kostkę.
Dodajemy ocet, oliwę i pieprz, następnie mieszamy. - Nakładamy na talerze i na każdą porcję trzemy (lub przeciskamy przez praskę) ser szopski.
Słowa kluczowe: rakija, przepis
Sałatka Szopska – dodatkowe informacje
Ser szopski jest dostępny we wszystkich większych marketach;)