Sałatka Szopska

Sałatka Szopska

Sałatka Szopska to tradycyjne danie bałkańskie, popularne szczególnie w Bułgarii, Serbii i Macedonii. Ta prostota, ale jednocześnie bogactwo smaków, sprawia że jest chętnie wybierana jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Składa się głównie z pokrojonych w kostkę warzyw: pomidorów, ogórków, pieczonych papryk, cebuli oraz sera typu feta. Nieodzownym elementem jest tu również rakija – tradycyjny bałkański alkohol. Sałatka Szopska doskonale sprawdzi się jako przekąska podczas gorących letnich dni, ale pasuje również do tradycyjnych, cięższych dań kuchni bałkańskiej.

Składniki:

  • Na 3 porcje:
  • Pomidory – 2 sztuki
  • papryka żółta – 1/2 sztuki
  • papryka czerwona – 1/2 sztuki
  • papryka pomarańczowa – 1/2 sztuki
  • ser szopski – bułgarski – 150 gram
  • cebula (duża) – 1 sztuka
  • ogórek zielony – 1 sztuka
  • ocet winny lub jabłkowy – 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek – 2 łyżki
  • pieprz – szczypta
  • sól – szczypta

Sałatka szopska – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Myjemy warzywa, obieramy zielonego ogórka – kroimy w grubą kostkę.
    Pomidora przecinamy na połowę, usuwamy gniazda nasienne – kroimy w kostkę. Cebule obieramy z łupiny i kroimy w półplasterki.
    Paprykę kroimy w grubą kostkę.
    Dodajemy ocet, oliwę i pieprz, następnie mieszamy.
  2. Nakładamy na talerze i na każdą porcję trzemy (lub przeciskamy przez praskę) ser szopski.

Słowa kluczowe: rakija, przepis

Sałatka Szopska – dodatkowe informacje

Ser szopski jest dostępny we wszystkich większych marketach;)


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałatka szwedzka
Następny przepis: Sałatka tao tao

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode