Sałatka śledziowa z ananasem w śmietanie
Sałatka śledziowa z ananasem w śmietanie to wyjątkowa propozycja dla miłośników niebanalnych połączeń smaków. Wyselekcjonowane składniki gwarantują niezapomniane doznania kulinarne, które zadowolą nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Serwowana na zimno, stanowić będzie doskonałą przystawkę, a jej niewątpliwym atutem jest prostota przygotowania. Harmonijne połączenie delikatnej słodyczy ananasa i charakterystycznego smaku śledzi podkreślony kremowością śmietany czyni z tej sałatki prawdziwy majstersztyk. Na tę propozycję warto zwrócić uwagę, zarówno ze względu na jej atrakcyjny wygląd, jak i niepowtarzalny smak. Doskonale sprawdzi się na rodzinnym obiedzie, jak i w menu na specjalne okazje.
admin
Składniki:
- 60 dag filetów śledziowych (matiasy)
- 1 duża cebula
- 2 ogórki korniszony średniej wielkości
- 1 małe jabłko
- 2 łyżki majonezu
- ½ szklanki 18% śmietany gęstej
- 1 łyżeczka cukru
- 4 krążki ananasów z puszki
- Przyprawy: liść laurowy, kilka ziaren zielonego pieprzu, pieprz mielony
Sałatka śledziowa z ananasem w śmietanie – jak zrobić?
- Wykonanie: śledzie namoczyć w zimnej, zmieniać 2-3 razy wodę by nie były słone. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę, sparzyć wrzątkiem na sitku, odsączyć. Ogórki i jabłko pokroić też w drobną kostkę, wymieszać, by jabłko nie ciemniało. Dodać osączone i pokrojone w drobne paseczki ananasy. Następnie dodać pokruszony liść laurowy, cukier, pieprz w ziarnkach i mielony oraz majonez i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać. Wymoczone i osączone śledzie pokroić w cienkie paseczki, dodać do sałatki, wymieszać, odstawić do lodówki na min. 3 godziny, do połączenia się składników.
sałatka śledziowa z ananasem w śmietanie – dodatkowe informacje
1. Jeśli chcemy by sałatka była nieco ostrzejsza można śledzie skropić octem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sałatka śledziowa warstwowa
Następny przepis: Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami