Sałata zielona ze śmietaną

Sałata zielona ze śmietaną

Sałata zielona ze śmietaną to łatwy, szybki i pyszny sposób na urozmaicenie codziennych posiłków. Jest to doskonały dodatek do mięs, ryb oraz makaronów, który wprowadzi do nich nowy, orzeźwiający smak. Ten przepis na zieloną sałatę to idealne połączenie chrupkości świeżej sałaty z delikatnością aksamitnej śmietany. Chociaż wydaje się prosty, kluczem do sukcesu jest odpowiednie doprawienie sałaty. To właśnie intensywność i rozważne dobranie przypraw podkreśla smak i dodaje potrawie charakteru. Odkryj, jak prosty i uniwersalny może być ten przepis na zieloną sałatę!

Składniki:

  • około 12 liści zielonej sałaty
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżki octu
  • 5-6 łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • sól, pieprz

Sałata zielona ze śmietaną – jak zrobić?

  1. Sałatę podrzeć ręcznie na mniejsze kawałki.
  2. Dodać sól i pieprz.
  3. W garnuszku do wrzątku dodać ocet i cukier, wymieszać i wystudzić. Zimną zalewą zalać zieloną sałatę.
  4. Dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić ponownie do smaku solą i pieprzem.

xxxx – dodatkowe informacje

Jeśli lubisz bardziej kwaśną sałatę dodaj 1 płaską łyżkę octu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Sałata ze śmietaną
Następny przepis: Sałatka a'la kebab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode