Ryż zapiekany ze śliwkami i kokosową kruszonką

Ryż zapiekany ze śliwkami i kokosową kruszonką

Witajcie miłośnicy kulinarnej sztuki! Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis, który pozwoli Waszemu podniebieniu odkryć zupełnie nowe smaki. Przedstawiamy ryż zapiekany ze śliwkami i kokosową kruszonką – doskonały kompromis między słodkim deserem a sytym obiadem. Ta zaskakująca kombinacja smaków to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Soczyste śliwki kryjące się pod chrupiącą kokosową kruszonką doskonale komponują się z delikatnym ryżem. Przygotujcie się na niemalże tropikalne doznania smakowe. Zapraszamy do kuchni!

Składniki:

  • Ryż:

    2 szklanki ryżu

    2 szklanki mleka

    2 niepełne szklanki wody

    1 cukier waniliowy

    szczypta soli

    50 ml śmietany 30%

  • Masa owocowa:

    0,5 kg śliwek

    3 łyżki cukru

    1/2 łyżeczki cynamonu

  • Kruszonka kokosowa:

    10 dag masła

    4 łyżki kokosu

    10 dag cukru

    10 dag mąki

  • Dodatkowo:

    forma do zapiekania żaroodporna

    masło do wysmarowania formy

Ryż zapiekany ze śliwkami i kokosową kruszonką – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ryż opłukać na sicie. Mleko wlać do garnka razem z wodą. Dodać cukier waniliowy oraz sól. Zagotować, wsypać ryż i podgotować ok 4 min, pozostawić pod przykryciem ok. 30 min. aż ryż wchłonie cały płyn. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Dno formy wyłożyć ryżem i polać śmietaną.
  2. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki. Do miski włożyć pokrojone śliwki zasypać cukrem i cynamonem, wymieszać.
  3. Kruszonka kokosowa: zimne masło zagnieść z wiórkami kokosowymi, cukrem oraz mąką.
  4. Na ryż wyłożyć śliwki wraz z sokiem, który puściły.
  5. Na śliwki rozkruszyć kruszonkę kokosową.
  6. Ryż zapiekać ok 30 min w temp. 180*C (do momentu aż kruszonka się zezłoci).
  7. Smacznego!

xxxx – dodatkowe informacje

Do ryżu zapiekanego można użyć innych sezonowych owoców.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryż ze szpinakiem
Następny przepis: Zupa ryżowa zabielana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode