Ryż zapiekany ze śliwkami i kokosową kruszonką
Witajcie miłośnicy kulinarnej sztuki! Dziś przygotowaliśmy dla Was przepis, który pozwoli Waszemu podniebieniu odkryć zupełnie nowe smaki. Przedstawiamy ryż zapiekany ze śliwkami i kokosową kruszonką – doskonały kompromis między słodkim deserem a sytym obiadem. Ta zaskakująca kombinacja smaków to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Soczyste śliwki kryjące się pod chrupiącą kokosową kruszonką doskonale komponują się z delikatnym ryżem. Przygotujcie się na niemalże tropikalne doznania smakowe. Zapraszamy do kuchni!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ryż:
2 szklanki ryżu
2 szklanki mleka
2 niepełne szklanki wody
1 cukier waniliowy
szczypta soli
50 ml śmietany 30%
- Masa owocowa:
0,5 kg śliwek
3 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
- Kruszonka kokosowa:
10 dag masła
4 łyżki kokosu
10 dag cukru
10 dag mąki
- Dodatkowo:
forma do zapiekania żaroodporna
masło do wysmarowania formy
Ryż zapiekany ze śliwkami i kokosową kruszonką – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Ryż opłukać na sicie. Mleko wlać do garnka razem z wodą. Dodać cukier waniliowy oraz sól. Zagotować, wsypać ryż i podgotować ok 4 min, pozostawić pod przykryciem ok. 30 min. aż ryż wchłonie cały płyn. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Dno formy wyłożyć ryżem i polać śmietaną.
- Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki. Do miski włożyć pokrojone śliwki zasypać cukrem i cynamonem, wymieszać.
- Kruszonka kokosowa: zimne masło zagnieść z wiórkami kokosowymi, cukrem oraz mąką.
- Na ryż wyłożyć śliwki wraz z sokiem, który puściły.
- Na śliwki rozkruszyć kruszonkę kokosową.
- Ryż zapiekać ok 30 min w temp. 180*C (do momentu aż kruszonka się zezłoci).
- Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Do ryżu zapiekanego można użyć innych sezonowych owoców.