Ryż z pesto makadamia

Ryż z pesto makadamia

Zapraszam do wypróbowania przepisu na ryż z pesto makadamia. To egzotyczne danie z pewnością zaskoczy niejednego smakosza swoją unikalną kompozycją smaków. Makadamia, królowa orzechów, nadaje potrawie luksusowego charakteru, a jej delikatny, masłowy smak świetnie komponuje się z aromatycznym ryżem. Pesto makadamia dodaje danie nuty kremowej, subtelnego smaku, który z pewnością urzeka swoją intensywnością. To połączenie, które warto spróbować! Bez względu na to, czy jesteś wielkim fanem kuchni fusion, czy po prostu chcesz trochę urozmaicić swoje menu, ryż z pesto makadamia jest potrawą, po którą warto sięgnąć.

Składniki:

  • – 2 szklanki świeżych listków bazylii
  • – 40 g wędzonego sera Jadel (czeski ser owczy)
  • – 40 g orzechów makadamia (bez łupin)
  • – 2 ząbki czosnku
  • – około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • – sól morska
  • – pieprz (biały i czarny)
  • + 200 g ryżu

Ryż z pesto makadamia – jak zrobić?

  1. 1.
    Ser Jadel ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
    Umyte i osuszone listki bazyliowe siekamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy starty ser, przepołowione 2 ząbki czosnku oraz prażone, ale nie solone orzechy makadamia* oraz odrobinę oliwy z oliwek.
    * Jeśli kupiliśmy orzechy nieprażone, przed przygotowaniem pesto musimy je delikatnie uprażyć i ostudzić. Pamiętajmy, aby użyć orzechów jak najbardziej naturalnych – nie solonych i nie oblanych tanim olejem palmowym.
  2. 2.
    Następnie zawartość naczynia miksujemy przez chwilę za pomocą blendera, doprowadzając do odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie do wytworzenia jednolitej papki. Następnie dodajemy pozostałą część oliwy z oliwek i jeszcze raz przez chwilę miksujemy.
    Całość doprawiamy solą oraz pieprzem – białym i czarnym.
    Ryż gotujemy al – dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym pesto**.
    Życzę smacznego! 🙂

Ryż z pesto makadamia – dodatkowe informacje

** Pesta nigdy nie podgrzewamy, gdyż może nabrać gorzkiego smaku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryż z marchewką do kurczaka
Następny przepis: Ryż z rybą i warzywami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode