Ryż z pesto makadamia
Zapraszam do wypróbowania przepisu na ryż z pesto makadamia. To egzotyczne danie z pewnością zaskoczy niejednego smakosza swoją unikalną kompozycją smaków. Makadamia, królowa orzechów, nadaje potrawie luksusowego charakteru, a jej delikatny, masłowy smak świetnie komponuje się z aromatycznym ryżem. Pesto makadamia dodaje danie nuty kremowej, subtelnego smaku, który z pewnością urzeka swoją intensywnością. To połączenie, które warto spróbować! Bez względu na to, czy jesteś wielkim fanem kuchni fusion, czy po prostu chcesz trochę urozmaicić swoje menu, ryż z pesto makadamia jest potrawą, po którą warto sięgnąć.
admin
Składniki:
- – 2 szklanki świeżych listków bazylii
- – 40 g wędzonego sera Jadel (czeski ser owczy)
- – 40 g orzechów makadamia (bez łupin)
- – 2 ząbki czosnku
- – około 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- – sól morska
- – pieprz (biały i czarny)
- + 200 g ryżu
Ryż z pesto makadamia – jak zrobić?
-
1.
Ser Jadel ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Umyte i osuszone listki bazyliowe siekamy i przekładamy do naczynia. Dodajemy starty ser, przepołowione 2 ząbki czosnku oraz prażone, ale nie solone orzechy makadamia* oraz odrobinę oliwy z oliwek.
* Jeśli kupiliśmy orzechy nieprażone, przed przygotowaniem pesto musimy je delikatnie uprażyć i ostudzić. Pamiętajmy, aby użyć orzechów jak najbardziej naturalnych – nie solonych i nie oblanych tanim olejem palmowym. -
2.
Następnie zawartość naczynia miksujemy przez chwilę za pomocą blendera, doprowadzając do odpowiedniego rozdrobnienia, ale nie do wytworzenia jednolitej papki. Następnie dodajemy pozostałą część oliwy z oliwek i jeszcze raz przez chwilę miksujemy.
Całość doprawiamy solą oraz pieprzem – białym i czarnym.
Ryż gotujemy al – dente, odcedzamy i mieszamy z przygotowanym pesto**.
Życzę smacznego! 🙂
Ryż z pesto makadamia – dodatkowe informacje
** Pesta nigdy nie podgrzewamy, gdyż może nabrać gorzkiego smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryż z marchewką do kurczaka
Następny przepis: Ryż z rybą i warzywami