Ryż na mleku z cynamonem
Chcesz spróbować czegoś tylko na pozór znanego? Oto prosta wersja klasycznego, ukochanego przez wiele osób deseru: ryż z cukrem. Tym razem jednak przepis jest nieco zmodyfikowany i otrzymujemy ryż na mleku z cynamonem. Ta wariacja na temat ryżu z cukrem przypadnie do gustu osobom, które lubią połączenie słodkiego z pikantnym. Po przygotowaniu ryżu wg naszego przepisu, cynamon dodaje do niego niespotykanej wcześniej głębi smaku. Jest to doskonały przepis na ryż z cynamonem, który można podać na deser po obiedzie lub jako szybki, satysfakcjonujący przekąsek.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 10 dag ryżu
- 1,5 szkl. mleka
- cukier waniliowy
- cynamon do dekoracji
Ryż na mleku z cynamonem – jak zrobić?
- Mleko zagotowujemy. Wsypujemy ryż i cukier waniliowy. Mieszamy. Gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu.
- Gdy ryż będzie miękki i wchłonie całe mleko, odstawiamy do wystudzenia. Przekładamy do miseczek i posypujemy cynamonem.
Ryż na mleku z cynamonem – dodatkowe informacje
Cukier waniliowy możemy zastąpić łyżeczką cukru kryształu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami
Następny przepis: Ryż smażony z kurczakiem