Ryż na mleku z cynamonem

Ryż na mleku z cynamonem

Chcesz spróbować czegoś tylko na pozór znanego? Oto prosta wersja klasycznego, ukochanego przez wiele osób deseru: ryż z cukrem. Tym razem jednak przepis jest nieco zmodyfikowany i otrzymujemy ryż na mleku z cynamonem. Ta wariacja na temat ryżu z cukrem przypadnie do gustu osobom, które lubią połączenie słodkiego z pikantnym. Po przygotowaniu ryżu wg naszego przepisu, cynamon dodaje do niego niespotykanej wcześniej głębi smaku. Jest to doskonały przepis na ryż z cynamonem, który można podać na deser po obiedzie lub jako szybki, satysfakcjonujący przekąsek.

Składniki:

  • 10 dag ryżu
  • 1,5 szkl. mleka
  • cukier waniliowy
  • cynamon do dekoracji

Ryż na mleku z cynamonem – jak zrobić?

  1. Mleko zagotowujemy. Wsypujemy ryż i cukier waniliowy. Mieszamy. Gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu.
  2. Gdy ryż będzie miękki i wchłonie całe mleko, odstawiamy do wystudzenia. Przekładamy do miseczek i posypujemy cynamonem.

Ryż na mleku z cynamonem – dodatkowe informacje

Cukier waniliowy możemy zastąpić łyżeczką cukru kryształu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami
Następny przepis: Ryż smażony z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode