Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami
Pokochacie ten przepis na Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami! To idealne danie na ciepłe dni, które proponuje słodki, lekko kwaskowaty smak połączony z delikatnym aromatem ryżu jaśminowego. Ten ryż, popularny w kuchniach azjatyckich, posiada delikatną konsystencję i unikalny aromat, który doskonale komponuje się z owocami. Truskawki dodają danium świeżości i smaku, który z pewnością Was zachwyci. Przepis jest bardzo prosty i szybki do wykonania, idealny dla osób poszukujących ciekawych, smakowych eksperymentów. Spróbujcie go raz, a na pewno zasmakuje Wam na tyle, że zechcecie powrócić do niego raz po raz.
admin
Składniki:
- 800 gram truskawek
- 250 gram ryżu jaśminowego
- 500 mililitrów mleka 3,2%
- 1 laska wanilii
- 3 łyżki cukru
- Dodatkowo
- pokruszone ciasto szpinakowe
Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami – jak zrobić?
- Mleko przelewamy do garnka. Najlepiej użyć garnka z grubym dniem z powłoką nieprzywierającą. Laskę waniliową kroimy wzdłuż na pół. Końcówką noża wyjmujemy ziarenka i dodajmy do mlekiem razem z lasą wanilii. Kiedy mleko zacznie wrzeć wsypujemy ryż i dodajemy cukier. Gotujemy na wolnym ogniu dość często mieszając, aby ryż się nie przypalił. Gdy ryż osiągnie kremową konsystencję, a ziarna będą miękkie to znak, że ryż jest gotowy. Pamiętajmy, aby ryżu nie rozgotować, powinien być al dente. Ugotowany ryż zdejmujemy z palnika i przykrywamy pokrywką. Ryż sam dojdzie w cieple.
- Truskawki myjemy i usuwamy szypułki. Połowę truskawek blendujemy na gładki mus. Pozostałe truskawki kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do musu. Nasze irlandzkie truskawki nie są tak słodkie jak te polskie, dlatego dodałam łyżkę cukru pudru. Jeśli wolicie słodszy deser również możecie dodać cukier.
- Na środek talerza wykładamy porcję ryżu i mus z truskawek. Całość dekorujemy ciastem szpinakowym.
* w wersji dietetycznej można użyć mleka 2%
** pozostałe, pokruszone ciasto szpinakowe z ciasta Leśny skrzat zamroziłam. Posłużyło do dekoracji tego deseru
Ryż jaśminowy na mleku z truskawkami – dodatkowe informacje
– jak ugotować ryż jaśminowy
– czas gotowania ryżu zależy od jego gatunku
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryz jasminowy z krewetkami i piersia z kurczaka.
Następny przepis: Ryż na mleku z cynamonem