Ryba zapiekana z serem w ziołach
Oto przepis na pyszną rybę zapiekaną z serem w ziołach, który z pewnością zachwyci miłośników akcentów morskich na talerzu. Delikatne mięso ryby, obfite w białko i zdrowe kwasy tłuszczowe, przełamane jest pikantnością wyrazistych ziół i płynącą z ust kremową nutą zapiekanego sera. To połączenie smaków, choć może wydawać się niecodzienne, stwarza niepowtarzalne doznania kulinarne. Ryba zapiekana z serem w ziołach to danie, które jednocześnie jest zdrowe, sycące i niesłychanie aromatyczne. Idealne na rodzinny obiad czy uroczystą kolację. Słowem – prawdziwy rarytas dla podniebienia! Aromat pieczonej ryby połączonej z serem natychmiast rozpali apetyt każdego smakosza.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 filety rybne, na przykład dorsz lub mintaj (ja użyłam świeżego dorsza)
- około 20 dag sera żółtego w kawałku, na przykład gouda, oraz 2 kulki mozzarelli
- przyprawa do ryb
- 1 cebula
- ziele angielskie, 3 sztuki
- liść laurowy, 2 sztuki
- zioła prowansalskie
- sól czosnkowa
- 4 ząbki czosnku
- olej do smażenia
Ryba zapiekana z serem w ziołach – jak zrobić?
-
Filety rybne przekrajamy na pół (jeśli są duże), następnie każdy kawałek przyprawiamy przyprawą do ryb, wkładamy do miski dodajemy ziele i liść laurowy, oraz pokrojoną w piórka cebulę. Tak przygotowaną rybę wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Przygotowujemy mieszankę serową: ser żółty i mozzarella startujemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy zioła prowansalskie (1 łyżeczkę), posiekany czosnek i sól czosnkową szczyptę.
Rybę obsmażamy na patelni z dwóch stron przez 5 minut, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Zasypujemy mieszanką serową i pieczemy około 20 minut.
Słowa kluczowe: ryba zapiekana z serem.
Ryba zapiekana z serem w ziołach – dodatkowe informacje
Rybę zapiekamy z serem w ziołach i podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami bądź frytkami oraz surówką ze świeżych warzyw.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba zapiekana z warzywami w sosie śmietanowo-koperkowym
Następny przepis: Rybka w zalewie