Ryba zapiekana z serem w ziołach

Ryba zapiekana z serem w ziołach

Oto przepis na pyszną rybę zapiekaną z serem w ziołach, który z pewnością zachwyci miłośników akcentów morskich na talerzu. Delikatne mięso ryby, obfite w białko i zdrowe kwasy tłuszczowe, przełamane jest pikantnością wyrazistych ziół i płynącą z ust kremową nutą zapiekanego sera. To połączenie smaków, choć może wydawać się niecodzienne, stwarza niepowtarzalne doznania kulinarne. Ryba zapiekana z serem w ziołach to danie, które jednocześnie jest zdrowe, sycące i niesłychanie aromatyczne. Idealne na rodzinny obiad czy uroczystą kolację. Słowem – prawdziwy rarytas dla podniebienia! Aromat pieczonej ryby połączonej z serem natychmiast rozpali apetyt każdego smakosza.

Składniki:

  • 3 filety rybne, na przykład dorsz lub mintaj (ja użyłam świeżego dorsza)
  • około 20 dag sera żółtego w kawałku, na przykład gouda, oraz 2 kulki mozzarelli
  • przyprawa do ryb
  • 1 cebula
  • ziele angielskie, 3 sztuki
  • liść laurowy, 2 sztuki
  • zioła prowansalskie
  • sól czosnkowa
  • 4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia

Ryba zapiekana z serem w ziołach – jak zrobić?

  1. Filety rybne przekrajamy na pół (jeśli są duże), następnie każdy kawałek przyprawiamy przyprawą do ryb, wkładamy do miski dodajemy ziele i liść laurowy, oraz pokrojoną w piórka cebulę. Tak przygotowaną rybę wstawiamy do lodówki na około godzinę.

    Przygotowujemy mieszankę serową: ser żółty i mozzarella startujemy na tarce o dużych oczkach, dodajemy zioła prowansalskie (1 łyżeczkę), posiekany czosnek i sól czosnkową szczyptę.

    Rybę obsmażamy na patelni z dwóch stron przez 5 minut, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę. Zasypujemy mieszanką serową i pieczemy około 20 minut.

Słowa kluczowe: ryba zapiekana z serem.

Ryba zapiekana z serem w ziołach – dodatkowe informacje

Rybę zapiekamy z serem w ziołach i podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami bądź frytkami oraz surówką ze świeżych warzyw.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba zapiekana z warzywami w sosie śmietanowo-koperkowym
Następny przepis: Rybka w zalewie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode