Ryba w galarecie

Ryba w galarecie

Przepis na rybę w galarecie to doskonały pomysł na efektowne danie dla miłośników owoców morza. Propozycja ta doskonale sprawdzi się jako elegancki, świąteczny obiad albo uroczysty, niedzielny lunch. Ryba w galarecie nie tylko pysznie smakuje, ale też prezentuje się wyjątkowo na stole. Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz półmiska do ryb w galarecie, który podkreśli estetykę dania. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest tu także dekoracja – starannie wybrane dodatki podkreślą smak i wygląd potrawy. Czy jesteś gotów na nowe kulinarne wyzwanie? Ryba w galarecie na pewno cię nie zawiedzie!

Składniki:

  • 1 kilogram filetów rybnych, na przykład z pangi
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki mleka
  • posiekany koperek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 3,5 łyżeczki żelatyny
  • sok z 1 cytryny
  • gałka muszkatołowa
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • olej
  • ugotowane warzywa do dekoracji

Ryba w galarecie – jak zrobić?

  1. Filety zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy około 30 minut na małym ogniu. Ryby odcedzamy, 3 szklanki wywaru zachowujemy.
  2. Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy. Przepuszczamy z rybą przez maszynkę. Dodajemy jajka, koperek, 2/3 soku z cytryny oraz sól, pieprz i gałkę do smaku. Wyrabiamy. Formujemy rulon, zawijamy w posmarowaną olejem folię spożywczą. Gotujemy 40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Kroimy w grube plastry i układamy na głębokim półmisku. Dekorujemy.
  3. Namoczoną w 5 łyżkach wody żelatynę rozpuszczamy w przecedzonym wywarze. Doprawiamy resztą soku, solą i pieprzem. Studzimy. Tężejącą galaretą zalewamy rybę.

Półmisek do ryb w galarecie: Po ułożeniu plastrów ryby w galarecie, można ozdobić półmisek świeżymi ziołami lub plasterkami cytryny dla dodatkowego efektu wizualnego.

Ryba w galarecie – dodatkowe informacje

● Rybę przed zalaniem galaretą warto udekorować plastrami ugotowanych na twardo jajek. Będzie wyglądać efektownie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba w cieście francuskim
Następny przepis: Ryba w porach light z sosem cytrynowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode