Ryba w galarecie
Przepis na rybę w galarecie to doskonały pomysł na efektowne danie dla miłośników owoców morza. Propozycja ta doskonale sprawdzi się jako elegancki, świąteczny obiad albo uroczysty, niedzielny lunch. Ryba w galarecie nie tylko pysznie smakuje, ale też prezentuje się wyjątkowo na stole. Do przygotowania tej potrawy potrzebujesz półmiska do ryb w galarecie, który podkreśli estetykę dania. Pamiętaj, że kluczem do sukcesu jest tu także dekoracja – starannie wybrane dodatki podkreślą smak i wygląd potrawy. Czy jesteś gotów na nowe kulinarne wyzwanie? Ryba w galarecie na pewno cię nie zawiedzie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 kilogram filetów rybnych, na przykład z pangi
- 3 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/2 szklanki mleka
- posiekany koperek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- 3,5 łyżeczki żelatyny
- sok z 1 cytryny
- gałka muszkatołowa
- 2 litry bulionu warzywnego
- olej
- ugotowane warzywa do dekoracji
Ryba w galarecie – jak zrobić?
- Filety zalewamy bulionem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy około 30 minut na małym ogniu. Ryby odcedzamy, 3 szklanki wywaru zachowujemy.
- Bułkę namaczamy w mleku, odciskamy. Przepuszczamy z rybą przez maszynkę. Dodajemy jajka, koperek, 2/3 soku z cytryny oraz sól, pieprz i gałkę do smaku. Wyrabiamy. Formujemy rulon, zawijamy w posmarowaną olejem folię spożywczą. Gotujemy 40 minut. Wyjmujemy i studzimy. Kroimy w grube plastry i układamy na głębokim półmisku. Dekorujemy.
- Namoczoną w 5 łyżkach wody żelatynę rozpuszczamy w przecedzonym wywarze. Doprawiamy resztą soku, solą i pieprzem. Studzimy. Tężejącą galaretą zalewamy rybę.
Półmisek do ryb w galarecie: Po ułożeniu plastrów ryby w galarecie, można ozdobić półmisek świeżymi ziołami lub plasterkami cytryny dla dodatkowego efektu wizualnego.
Ryba w galarecie – dodatkowe informacje
● Rybę przed zalaniem galaretą warto udekorować plastrami ugotowanych na twardo jajek. Będzie wyglądać efektownie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba w cieście francuskim
Następny przepis: Ryba w porach light z sosem cytrynowym