Ryba Sieja z piekarnika (pieczona w foli)
Dla wielu miłośników kulinarnej sztuki, ryba sieja to prawdziwy rarytas. Jest to gatunek ryby o delikatnym, unikalnym smaku, który znakomicie komponuje się z różnymi dodatkami i przyprawami. Proponowany przez nas przepis na sieję z piekarnika, pieczoną w folii, to propozycja pełna smaku i aromatu. Wykorzystanie folii podczas pieczenia pozwala zachować wilgotność mięsa i uchronić delikatny smak ryby przed przypaleniem. Doskonałe połączenie prostoty przygotowania i wysublimowanego smaku, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Odkryj łatwy przepis na pieczoną sieję i ciesz się wykwintnym specjałem w domowym zaciszu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Po 1 rybie na osobę (u mnie ryba sieja)
- masło
- cytryna
- 2-4 ząbków czosnku
- koperek
- przyprawa do ryby
- sól
- pieprz (lepszy będzie pieprz cytrynowy)
- cytryna
Ryba sieja z piekarnika (pieczona w foli) – jak zrobić?
- Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy brzuszek (jeśli ryba ma jeszcze jakieś wnętrzności należy je wyjąć i wyrzucić). Obcinamy głowę i płetwy. Następnie rybę nacieramy przyprawami na zewnątrz i wewnątrz i odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Koperek myjemy, osuszamy i kroimy.
- Po wyciągnięciu rybek z lodówki nadziewamy je. Do środka wkładamy po łyżce masła, czosnek i przyprawy. Do brzuszka ryby wkładamy po plasterku cytyny. Zawijamy w folię, każdą rybę z osobna. Folię powinno się zawinąć w kształt łódki, tak aby góra pozostała odsłonięta. Wierzch ryby skrapiamy sokiem z cytryny i kładziemy na niego odrobinę masła.
- Ryby pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C przez 30 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia ryby, rozkładam folię i sokiem który wypłynął z ryby polewam ją na wierzchu. Według mnie jest wtedy lepsza bo lekko spieczona na wierzchu 🙂
Porady – Dodatkowe informacje
Rybę Sieja z piekarnika (pieczona w foli) można podać z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi w piekarniku lub z sałatką z ziemniaków.