Ryba Sieja z piekarnika (pieczona w foli)

Ryba Sieja z piekarnika (pieczona w foli)

Dla wielu miłośników kulinarnej sztuki, ryba sieja to prawdziwy rarytas. Jest to gatunek ryby o delikatnym, unikalnym smaku, który znakomicie komponuje się z różnymi dodatkami i przyprawami. Proponowany przez nas przepis na sieję z piekarnika, pieczoną w folii, to propozycja pełna smaku i aromatu. Wykorzystanie folii podczas pieczenia pozwala zachować wilgotność mięsa i uchronić delikatny smak ryby przed przypaleniem. Doskonałe połączenie prostoty przygotowania i wysublimowanego smaku, które z pewnością przypadnie do gustu każdemu smakoszowi. Odkryj łatwy przepis na pieczoną sieję i ciesz się wykwintnym specjałem w domowym zaciszu.

Składniki:

  • Po 1 rybie na osobę (u mnie ryba sieja)
  • masło
  • cytryna
  • 2-4 ząbków czosnku
  • koperek
  • przyprawa do ryby
  • sól
  • pieprz (lepszy będzie pieprz cytrynowy)
  • cytryna

Ryba sieja z piekarnika (pieczona w foli) – jak zrobić?

  1. Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy brzuszek (jeśli ryba ma jeszcze jakieś wnętrzności należy je wyjąć i wyrzucić). Obcinamy głowę i płetwy. Następnie rybę nacieramy przyprawami na zewnątrz i wewnątrz i odkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Koperek myjemy, osuszamy i kroimy.
  2. Po wyciągnięciu rybek z lodówki nadziewamy je. Do środka wkładamy po łyżce masła, czosnek i przyprawy. Do brzuszka ryby wkładamy po plasterku cytyny. Zawijamy w folię, każdą rybę z osobna. Folię powinno się zawinąć w kształt łódki, tak aby góra pozostała odsłonięta. Wierzch ryby skrapiamy sokiem z cytryny i kładziemy na niego odrobinę masła.
  3. Ryby pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C przez 30 minut. Około 10 minut przed końcem pieczenia ryby, rozkładam folię i sokiem który wypłynął z ryby polewam ją na wierzchu. Według mnie jest wtedy lepsza bo lekko spieczona na wierzchu 🙂

Porady – Dodatkowe informacje

Rybę Sieja z piekarnika (pieczona w foli) można podać z ziemniakami gotowanymi, pieczonymi w piekarniku lub z sałatką z ziemniaków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Smażony filet z dorsza
Następny przepis: Ryba w cieście

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode