Ryba na sposób chiński
Ryba na sposób chiński to niezwykle aromatyczne danie, które stanowi ciekawą odmianę dla tradycyjnych przepisów na rybę. Potrawa ta czerpie inspirację z bogatej, chińskiej kuchni, znaną z wykorzystania kontrastów smaków i kolorów. W tym przypadku nasze podniebienie zachwycą egzotycznym połączeniem składników, takich jak soja czy imbir. Ryba na sposób chiński to danie proste i szybkie do wykonania, które może zaskoczyć najbardziej wymagających smakoszy. Idealnie sprawdzi się jako kolejne odkrywanie kuchni azjatyckiej oraz docenią je osoby lubiące eksperymentować w kuchni. Kolejna zaleta to możliwość wykorzystania różnych gatunków ryb, co pozwoli na dopasowanie do indywidualnych upodobań.
admin
Składniki:
- 50 dag filetów z ryby np. mintaj
- sól, pieprz
- panierka: mąka, jajko, tarta bułka
- tłuszcz do smażenia
- 1 marchew
- kawałek selera
- 1 cebula
- pół czerwonej papryki
- sos:
- 3 łyżki ketchupu
- łyżka sosu sojowego
- łyżka białego octu winnego
- łyżeczka cukru
- 100 ml oliwy z oliwek
Ryba na sposób chiński – jak zrobić?
- Kawałki ryby solimy i pieprzymy. Obtaczamy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka z grubym dnem.
- Marchew, seler i paprykę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa smażymy na patelni do czasu aż warzywa zmiękną.
- Składniki sosu mieszamy (najlepiej turlejką) i dolewamy do warzyw. Mieszamy.
- Mieszankę warzywną z sosem dokładamy do ryby. Dusimy pod przykryciem jakieś 10 minut.
Ryba na sposób chiński – dodatkowe informacje
Danie najlepiej smakuje z ryżem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba i warzywa zapiekane w piekarniku
Następny przepis: Ryba panierowana z sosem słodko - kwaśnym