Ryba na sposób chiński

Ryba na sposób chiński

Ryba na sposób chiński to niezwykle aromatyczne danie, które stanowi ciekawą odmianę dla tradycyjnych przepisów na rybę. Potrawa ta czerpie inspirację z bogatej, chińskiej kuchni, znaną z wykorzystania kontrastów smaków i kolorów. W tym przypadku nasze podniebienie zachwycą egzotycznym połączeniem składników, takich jak soja czy imbir. Ryba na sposób chiński to danie proste i szybkie do wykonania, które może zaskoczyć najbardziej wymagających smakoszy. Idealnie sprawdzi się jako kolejne odkrywanie kuchni azjatyckiej oraz docenią je osoby lubiące eksperymentować w kuchni. Kolejna zaleta to możliwość wykorzystania różnych gatunków ryb, co pozwoli na dopasowanie do indywidualnych upodobań.

Składniki:

  • 50 dag filetów z ryby np. mintaj
  • sól, pieprz
  • panierka: mąka, jajko, tarta bułka
  • tłuszcz do smażenia
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • pół czerwonej papryki
  • sos:
  • 3 łyżki ketchupu
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka białego octu winnego
  • łyżeczka cukru
  • 100 ml oliwy z oliwek

Ryba na sposób chiński – jak zrobić?

  1. Kawałki ryby solimy i pieprzymy. Obtaczamy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy do garnka z grubym dnem.
  2. Marchew, seler i paprykę kroimy w słupki. Cebulę kroimy w piórka. Warzywa smażymy na patelni do czasu aż warzywa zmiękną.
  3. Składniki sosu mieszamy (najlepiej turlejką) i dolewamy do warzyw. Mieszamy.
  4. Mieszankę warzywną z sosem dokładamy do ryby. Dusimy pod przykryciem jakieś 10 minut.

Ryba na sposób chiński – dodatkowe informacje

Danie najlepiej smakuje z ryżem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba i warzywa zapiekane w piekarniku
Następny przepis: Ryba panierowana z sosem słodko - kwaśnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode