Ryba marynowana

Ryba marynowana

Ryba marynowana to pyszny posiłek o bogatym smaku, wynikającym z połączenia świeżego mięsa rybnego z różnorodnymi aromatami używanych do marynaty. Ta tradycyjna potrawa, często serwowana podczas specjalnych okazji, to znakomity pomysł na smakowite i zdrowe danie. Jego różnobarwne składniki zawierają wiele wartości odżywczych, dzięki czemu jest doskonałym elementem zrównoważonej diety. Oto przepis, który pozwoli nam przygotować marynowaną rybę we własnej kuchni – prosty, szybki i przede wszystkim – smaczny. Zróbmy sobie to małe kulinarskie święto i cieszmy się doskonałym smakiem marynowanej ryby, przygotowanej według prostego, domowego przepisu.

Składniki:

  • 1 kg filetów ryby – u mnie sola
  • sok z 1 cytryny
  • sól, biały pieprz
  • Panierka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki
  • tarta bułka do panierowania
  • olej do smażenia
  • Marynata
  • 1 szklanka octu
  • 4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 2 czerwone cebule

Ryba marynowana – jak zrobić?

  1. 1.
    Filety pokroić na 2-3 kawałki każdy, ułożyć na tacy, polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Majonez wymieszać dokładnie z mąką i jajkami. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby osuszyć, najpierw moczyć w panierce majonezowej, potem w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę ułożyć w szklanym naczyniu.
  2. 2.
    Cebulę obrać, pokroić w krążki i ułożyć na rybie. Zagotować składniki marynaty i gorącą zalać rybę, wystudzić i wstawić do lodówki na 1 dzień. Godzinę przed podaniem odlać marynatę.

Ryba marynowana – dodatkowe informacje

Przygotowuje się ją dzień wcześniej, idealna jest więc na imprezy bo wyjmujemy gotową na stół.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba i warzywa zapiekane w piekarniku
Następny przepis: Ryba panierowana z sosem słodko - kwaśnym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode