Ryba marynowana
Ryba marynowana to pyszny posiłek o bogatym smaku, wynikającym z połączenia świeżego mięsa rybnego z różnorodnymi aromatami używanych do marynaty. Ta tradycyjna potrawa, często serwowana podczas specjalnych okazji, to znakomity pomysł na smakowite i zdrowe danie. Jego różnobarwne składniki zawierają wiele wartości odżywczych, dzięki czemu jest doskonałym elementem zrównoważonej diety. Oto przepis, który pozwoli nam przygotować marynowaną rybę we własnej kuchni – prosty, szybki i przede wszystkim – smaczny. Zróbmy sobie to małe kulinarskie święto i cieszmy się doskonałym smakiem marynowanej ryby, przygotowanej według prostego, domowego przepisu.
admin
Składniki:
- 1 kg filetów ryby – u mnie sola
- sok z 1 cytryny
- sól, biały pieprz
- Panierka
- 3 jajka
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki mąki
- tarta bułka do panierowania
- olej do smażenia
- Marynata
- 1 szklanka octu
- 4 szklanki wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 2 czerwone cebule
Ryba marynowana – jak zrobić?
-
1.
Filety pokroić na 2-3 kawałki każdy, ułożyć na tacy, polać sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Majonez wymieszać dokładnie z mąką i jajkami. Na patelni rozgrzać olej. Kawałki ryby osuszyć, najpierw moczyć w panierce majonezowej, potem w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę ułożyć w szklanym naczyniu. -
2.
Cebulę obrać, pokroić w krążki i ułożyć na rybie. Zagotować składniki marynaty i gorącą zalać rybę, wystudzić i wstawić do lodówki na 1 dzień. Godzinę przed podaniem odlać marynatę.
Ryba marynowana – dodatkowe informacje
Przygotowuje się ją dzień wcześniej, idealna jest więc na imprezy bo wyjmujemy gotową na stół.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba i warzywa zapiekane w piekarniku
Następny przepis: Ryba panierowana z sosem słodko - kwaśnym