Ryba i warzywa zapiekane w piekarniku
Przepis na rybę i warzywa zapiekane w piekarniku to wyjątkowo zdrowa propozycja, którą pokochają zwolennicy lekkiej kuchni. Głównym składnikiem dania jest limanda żółtopłetwa – ryba znana z niskiej zawartości tłuszczu i delikatnego smaku. Połączenie ryby i świeżych warzyw dostarcza nam niezbędnych składników odżywczych i sprawia, że danie jest sycące, ale nie ciężkie. Ten przepis może być również inspiracją do eksperymentowania z różnymi warzywami i przyprawami. Doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację, zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.
admin
Składniki:
- Ryby:
- 1 kg filetów rybnych (np. miruna, dorsz, limanda)
- cytryna
- przyprawa do ryb
- 125g mozzarelli
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki
- bułka tarta
- sól i pieprz do smaku
- Warzywa:
- mały kalafior
- 12 sztuk średniej wielkości ziemniaków
- 12 sztuk dużych pieczarek
- 2 średniej wielkości cebule
- 3 średniej wielkości marchewki
- opakowanie groszku konserwowego z puszki -200g
- 8 średniej wielkości ogórków konserwowych
- przyprawa do ziemniaków – około 3 łyżek
- pęczek szczypiorku
- około 8 łyżek oleju
- Blaszka do pieczenia o wymiarach 40×40
Ryba i warzywa zapiekane w piekarniku – jak zrobić?
- Filety z ryby myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy przyprawą. Rybę wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
- Ziemniaki obieramy, gotujemy przez około 2 min. w osolonej wodzie, studzimy i kroimy w paski. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy około 5 min. w wodzie z solą i cukrem (na 3 l wody – płaska łyżka soli i 1/2 łyżki cukru). Pieczarki myjemy, obieramy i dzielimy na połówki. Marchewkę obieramy i całą gotujemy w wodzie przez około 1 min. Następnie kroimy w plasterki. Ogórki i cebulę kroimy w plasterki. groszek odcedzamy z zalewy, szczypiorek siekamy na mniejsze kawałki.
- Warzywa (bez szczypiorku) mieszamy z tłuszczem i przyprawą do ziemniaków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i zapiekamy przez około 25 min.
- Rybę wyciągamy z lodówki. Jajka roztrzepujemy z mąką na jednolitą masę i doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. Ryby moczymy w jajku i bułce tartej, następnie układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na filetach rybnych. Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-25 min. (długość pieczenia uzależniona jest od grubości filetów).
- Upieczone ryby podajemy z wcześniej przygotowanymi, zapieczonymi warzywami i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.
xxxx – dodatkowe informacje
Zapiekane warzywa możemy przygotować z innych ulubionych składników, takich jak cukinia, papryka, brokuły, fasolka szparagowa itp.