Ryba i warzywa zapiekane w piekarniku

Ryba i warzywa zapiekane w piekarniku

Przepis na rybę i warzywa zapiekane w piekarniku to wyjątkowo zdrowa propozycja, którą pokochają zwolennicy lekkiej kuchni. Głównym składnikiem dania jest limanda żółtopłetwa – ryba znana z niskiej zawartości tłuszczu i delikatnego smaku. Połączenie ryby i świeżych warzyw dostarcza nam niezbędnych składników odżywczych i sprawia, że danie jest sycące, ale nie ciężkie. Ten przepis może być również inspiracją do eksperymentowania z różnymi warzywami i przyprawami. Doskonale sprawdzi się na obiad lub kolację, zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.

Składniki:

  • Ryby:
    • 1 kg filetów rybnych (np. miruna, dorsz, limanda)
    • cytryna
    • przyprawa do ryb
    • 125g mozzarelli
    • 2 jajka
    • 1 łyżka mąki
    • bułka tarta
    • sól i pieprz do smaku
  • Warzywa:
    • mały kalafior
    • 12 sztuk średniej wielkości ziemniaków
    • 12 sztuk dużych pieczarek
    • 2 średniej wielkości cebule
    • 3 średniej wielkości marchewki
    • opakowanie groszku konserwowego z puszki -200g
    • 8 średniej wielkości ogórków konserwowych
    • przyprawa do ziemniaków – około 3 łyżek
    • pęczek szczypiorku
    • około 8 łyżek oleju
  • Blaszka do pieczenia o wymiarach 40×40

Ryba i warzywa zapiekane w piekarniku – jak zrobić?

  1. Filety z ryby myjemy, osuszamy, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy przyprawą. Rybę wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
  2. Ziemniaki obieramy, gotujemy przez około 2 min. w osolonej wodzie, studzimy i kroimy w paski. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy około 5 min. w wodzie z solą i cukrem (na 3 l wody – płaska łyżka soli i 1/2 łyżki cukru). Pieczarki myjemy, obieramy i dzielimy na połówki. Marchewkę obieramy i całą gotujemy w wodzie przez około 1 min. Następnie kroimy w plasterki. Ogórki i cebulę kroimy w plasterki. groszek odcedzamy z zalewy, szczypiorek siekamy na mniejsze kawałki.
  3. Warzywa (bez szczypiorku) mieszamy z tłuszczem i przyprawą do ziemniaków. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C i zapiekamy przez około 25 min.
  4. Rybę wyciągamy z lodówki. Jajka roztrzepujemy z mąką na jednolitą masę i doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. Ryby moczymy w jajku i bułce tartej, następnie układamy na posmarowanej tłuszczem blaszce. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na filetach rybnych. Rybę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 20-25 min. (długość pieczenia uzależniona jest od grubości filetów).
  5. Upieczone ryby podajemy z wcześniej przygotowanymi, zapieczonymi warzywami i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem.

xxxx – dodatkowe informacje

Zapiekane warzywa możemy przygotować z innych ulubionych składników, takich jak cukinia, papryka, brokuły, fasolka szparagowa itp.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba duszona w cukini
Następny przepis: Ryba marynowana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode