RUSKIE RURKI
Zapraszam na niepowtarzalną podróż kulinarnej przyjemności prosto do serca kuchni wschodniej – na Ruskie Rurki. Ten legendarny deser to prawdziwa uczta dla podniebienia – delikatne, chrupiące ciasto owinięte wokół słodkiego, kremowego nadzienia. Niezaprzeczalnym atutem tego deseru jest sos beszamelowy – gęsty, aromatyczny, dodający wyrazistości całemu danie. Rurki są przyjemnie chrupkie na zewnątrz, a ich wnętrze kryje kuszącą słodycz. Dodatek sosu beszamelowego winiary nadaje im wyrafinowanego smaku, który zaspokoi najbardziej wyrafinowane podniebienia. To danie, które nigdy nie przestaje zaskakiwać swoją wyjątkową kompozycją.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 paczka makaronu cannelloni
- farsz:
- ok. 80 dag ziemniaków
- 25 dag twarogu
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- sos:
- 1 paczka sosu beszamelowego (Winiary)
- 300 ml wody
- 300 ml mleka
- lub sos beszamelowy zrobiony własnoręcznie 🙂
Ruskie rurki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i gorące ubijamy tłuczkiem z dodatkiem łyżki masła.
- Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoto. Dodajemy wraz z tłuszczem do ziemniaków. Mieszamy.
- Do przestudzonych ziemniaków z cebulą dodajemy twaróg i 2 łyżki śmietany, dokładnie mieszamy. Solimy, pieprzymy (nie żałować pieprzu, farsz powinien być pikantny).
- Gotowym farszem nadziewamy rurki cannelloni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Jeśli zostanie trochę farszu, to można wypełnić nim puste miejsca między rurkami.
- Zagotowujemy wodę z połową mleka, w pozostałym mleku rozprowadzamy sos beszamelowy Winiary i wlewamy do gotującego się płynu. Gotujemy do zgęstnienia, mieszając.
- Przygotowanym sosem zalewamy rurki. Pieczemy w piekarniku 20 minut pod przykryciem i jeszcze 10 minut bez przykrycia w temperaturze 150 stopni.
PORADY – Dodatkowe informacje
Po nadzianiu farszem rurki mogą pękać. Nie należy się tym przejmować.
Sos beszamelowy możemy przygotować samodzielnie z 60 g mąki, 60 g masła i 600 ml mleka. Doprawić solą.
Danie można przygotować w jednym większym naczyniu i później podzielić na porcje, lub w porcjowych naczyniach do zapiekania – wówczas warto przygotować trochę więcej sosu.