RUSKIE RURKI

RUSKIE RURKI

Zapraszam na niepowtarzalną podróż kulinarnej przyjemności prosto do serca kuchni wschodniej – na Ruskie Rurki. Ten legendarny deser to prawdziwa uczta dla podniebienia – delikatne, chrupiące ciasto owinięte wokół słodkiego, kremowego nadzienia. Niezaprzeczalnym atutem tego deseru jest sos beszamelowy – gęsty, aromatyczny, dodający wyrazistości całemu danie. Rurki są przyjemnie chrupkie na zewnątrz, a ich wnętrze kryje kuszącą słodycz. Dodatek sosu beszamelowego winiary nadaje im wyrafinowanego smaku, który zaspokoi najbardziej wyrafinowane podniebienia. To danie, które nigdy nie przestaje zaskakiwać swoją wyjątkową kompozycją.

Składniki:

  • 1 paczka makaronu cannelloni
  • farsz:
  • ok. 80 dag ziemniaków
  • 25 dag twarogu
  • 2 cebule
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • sos:
  • 1 paczka sosu beszamelowego (Winiary)
  • 300 ml wody
  • 300 ml mleka
  • lub sos beszamelowy zrobiony własnoręcznie 🙂

Ruskie rurki – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i gorące ubijamy tłuczkiem z dodatkiem łyżki masła.
  2. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoto. Dodajemy wraz z tłuszczem do ziemniaków. Mieszamy.
  3. Do przestudzonych ziemniaków z cebulą dodajemy twaróg i 2 łyżki śmietany, dokładnie mieszamy. Solimy, pieprzymy (nie żałować pieprzu, farsz powinien być pikantny).
  4. Gotowym farszem nadziewamy rurki cannelloni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Jeśli zostanie trochę farszu, to można wypełnić nim puste miejsca między rurkami.
  5. Zagotowujemy wodę z połową mleka, w pozostałym mleku rozprowadzamy sos beszamelowy Winiary i wlewamy do gotującego się płynu. Gotujemy do zgęstnienia, mieszając.
  6. Przygotowanym sosem zalewamy rurki. Pieczemy w piekarniku 20 minut pod przykryciem i jeszcze 10 minut bez przykrycia w temperaturze 150 stopni.

PORADY – Dodatkowe informacje

Po nadzianiu farszem rurki mogą pękać. Nie należy się tym przejmować.

Sos beszamelowy możemy przygotować samodzielnie z 60 g mąki, 60 g masła i 600 ml mleka. Doprawić solą.

Danie można przygotować w jednym większym naczyniu i później podzielić na porcje, lub w porcjowych naczyniach do zapiekania – wówczas warto przygotować trochę więcej sosu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rurki z bitą śmietaną.
Następny przepis: Rurki z pianką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode