RUSKIE RURKI
Zapraszam na niepowtarzalną podróż kulinarnej przyjemności prosto do serca kuchni wschodniej – na Ruskie Rurki. Ten legendarny deser to prawdziwa uczta dla podniebienia – delikatne, chrupiące ciasto owinięte wokół słodkiego, kremowego nadzienia. Niezaprzeczalnym atutem tego deseru jest sos beszamelowy – gęsty, aromatyczny, dodający wyrazistości całemu danie. Rurki są przyjemnie chrupkie na zewnątrz, a ich wnętrze kryje kuszącą słodycz. Dodatek sosu beszamelowego winiary nadaje im wyrafinowanego smaku, który zaspokoi najbardziej wyrafinowane podniebienia. To danie, które nigdy nie przestaje zaskakiwać swoją wyjątkową kompozycją.
admin
Składniki:
- 1 paczka makaronu cannelloni
- farsz:
- ok. 80 dag ziemniaków
- 25 dag twarogu
- 2 cebule
- olej do smażenia
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- sos:
- 1 paczka sosu beszamelowego (Winiary)
- 300 ml wody
- 300 ml mleka
- lub sos beszamelowy zrobiony własnoręcznie 🙂
Ruskie rurki – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i gorące ubijamy tłuczkiem z dodatkiem łyżki masła.
- Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju na złoto. Dodajemy wraz z tłuszczem do ziemniaków. Mieszamy.
- Do przestudzonych ziemniaków z cebulą dodajemy twaróg i 2 łyżki śmietany, dokładnie mieszamy. Solimy, pieprzymy (nie żałować pieprzu, farsz powinien być pikantny).
- Gotowym farszem nadziewamy rurki cannelloni i układamy w naczyniu żaroodpornym. Jeśli zostanie trochę farszu, to można wypełnić nim puste miejsca między rurkami.
- Zagotowujemy wodę z połową mleka, w pozostałym mleku rozprowadzamy sos beszamelowy Winiary i wlewamy do gotującego się płynu. Gotujemy do zgęstnienia, mieszając.
- Przygotowanym sosem zalewamy rurki. Pieczemy w piekarniku 20 minut pod przykryciem i jeszcze 10 minut bez przykrycia w temperaturze 150 stopni.
PORADY – Dodatkowe informacje
Po nadzianiu farszem rurki mogą pękać. Nie należy się tym przejmować.
Sos beszamelowy możemy przygotować samodzielnie z 60 g mąki, 60 g masła i 600 ml mleka. Doprawić solą.
Danie można przygotować w jednym większym naczyniu i później podzielić na porcje, lub w porcjowych naczyniach do zapiekania – wówczas warto przygotować trochę więcej sosu.