RÓŻOWE ŚLEDZIKI KORZENNE

RÓŻOWE ŚLEDZIKI KORZENNE

Różowe śledziki korzenne to prawdziwa duma kuchni bałtyckiej, które zauroczą Cię nie tylko swym niepowtarzalnym smakiem, ale i apetycznym wyglądem. Różowe, soczyste filety śledziowe, płynące w aromatycznym oleju z dodatkiem korzeni, są prawdziwie świątecznym daniem, które podbiło serca wielu smakoszy. Wyjątkowość tego przepisu polega na jego unikalnym połączeniu – kwasowo-słodkie dziecięciu kontrastują z korzennym smakiem i wyrazistą nutą świeżej ryby. Jego przygotowanie jest dość proste, ale wymaga odrobinę cierpliwości i staranności. Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak zrobić śledzie korzenne w oleju i odkryjesz tajniki jego przygotowania.

Składniki:

  • 4-6 płatów śledzi małosolnych
  • 1 duża czerwona cebula
  • pół szklanki oleju
  • ZALEWA: 1 szklanka wody, 1 szklanka octu, 2-3 łyżki cukru, 6 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 6 goździków, szczypta czosnku w proszku, po pół łyżeczki cynamonu, chili, imbiru w proszku, 3 liście laurowe

Różowe śledziki korzenne – jak zrobić?

  1. Śledzie wymaczamy ok 2 godzin w wodzie, którą zmieniamy kilkakrotnie.
  2. Składniki na zalewę łączymy w garnku, zagotowujemy i chłodzimy.
  3. Cebulę kroimy i sparzamy wrzątkiem.
  4. W dużym słoju układamy na przemian cebula-śledzie-cebula itd. Zalewamy zalewą, a na koniec olejem. Wstawiamy do lodówki.

RÓŻOWE ŚLEDZIKI KORZENNE – Dodatkowe informacje

Składniki muszą się przegryźć, więc należy odczekać z konsumpcją ok 24 godzin. Czerwona cebula nada piękny różowy kolor zalewie i śledziom.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Różowe ciasto Fiona bez pieczenia
Następny przepis: Różowy chłodnik z młodymi ziemniakami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode