RÓŻOWE ŚLEDZIKI KORZENNE
Różowe śledziki korzenne to prawdziwa duma kuchni bałtyckiej, które zauroczą Cię nie tylko swym niepowtarzalnym smakiem, ale i apetycznym wyglądem. Różowe, soczyste filety śledziowe, płynące w aromatycznym oleju z dodatkiem korzeni, są prawdziwie świątecznym daniem, które podbiło serca wielu smakoszy. Wyjątkowość tego przepisu polega na jego unikalnym połączeniu – kwasowo-słodkie dziecięciu kontrastują z korzennym smakiem i wyrazistą nutą świeżej ryby. Jego przygotowanie jest dość proste, ale wymaga odrobinę cierpliwości i staranności. Dzięki temu przepisowi dowiesz się jak zrobić śledzie korzenne w oleju i odkryjesz tajniki jego przygotowania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4-6 płatów śledzi małosolnych
- 1 duża czerwona cebula
- pół szklanki oleju
- ZALEWA: 1 szklanka wody, 1 szklanka octu, 2-3 łyżki cukru, 6 ziaren pieprzu, 6 ziaren ziela angielskiego, 6 goździków, szczypta czosnku w proszku, po pół łyżeczki cynamonu, chili, imbiru w proszku, 3 liście laurowe
Różowe śledziki korzenne – jak zrobić?
- Śledzie wymaczamy ok 2 godzin w wodzie, którą zmieniamy kilkakrotnie.
- Składniki na zalewę łączymy w garnku, zagotowujemy i chłodzimy.
- Cebulę kroimy i sparzamy wrzątkiem.
- W dużym słoju układamy na przemian cebula-śledzie-cebula itd. Zalewamy zalewą, a na koniec olejem. Wstawiamy do lodówki.
RÓŻOWE ŚLEDZIKI KORZENNE – Dodatkowe informacje
Składniki muszą się przegryźć, więc należy odczekać z konsumpcją ok 24 godzin. Czerwona cebula nada piękny różowy kolor zalewie i śledziom.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Różowe ciasto Fiona bez pieczenia
Następny przepis: Różowy chłodnik z młodymi ziemniakami