Róze z chipsów
Zapraszamy do wypróbowania naszego niekonwencjonalnego przepisu – Róż z chipsów. To niezwykle ciekawa i efektowna dekoracja półmisków z mięsem. Przy jej pomocy z łatwością, można dodać wykwintnego zaskoczenia dla gości. Chociaż może wydawać się to nieco nietypowe, róża z chipsów to fantastyczny dodatek do wyśmienitych dań. Owa dekoracja stanowi niepowtarzalny element, który z pewnością przyciąga spojrzenia na każdym przyjęciu. Tworzenie róż z chipsów to również świetna zabawa, która niesie ze sobą swoisty rodzaj satysfakcji. Tego rodzaju kulinarna sztuka zapewni niezapomniane wrażenia dla wszystkich miłośników innowacyjnych rozwiązań.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Dowolne chipsy
- Gładkie masło lub margaryna
- Papryka w proszku
- Wiśnie lub oliwki
Róże z chipsów – jak zrobić?
- Z masła uformować niewielkie kopczyki, na jeden biorąc łyżkę masła.
- Na talerzyk wysypać paprykę w proszku.
- Obrócić brzegi chipsów w papryce i wbijać je w masło, formując kwiat. Na brzegi używać większych chipsów, stopniowo zmniejszając ich rozmiar ku środkowi kwiatu.
- Na koniec wkładać wiśnię lub oliwkę na środek kwiatu.
- Ostrożnie przenieść róże na talerz lub tacę, podważając spód nożem, i włożyć do lodówki, aby masło stężało.
Słowa kluczowe: dekoracja półmisków z mięsem
xxxx – dodatkowe informacje
Do obtaczania boków można użyc też kawy mielonej lub pieprzu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Róże karnawałowe.
Następny przepis: rozetki - ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu