Rostbef z grilla

Rostbef z grilla

Rostbef z grilla to klasyczne danie, które zachwyci smakiem każdego miłośnika wołowiny. Zapewnia mieszankę smaków, które są intensywne i wyraziste. Grillowany rostbef, znany również jako stek z rostbefu czy antrykot wołowy z grilla, jest mięsem o głębokim smaku, które jest jednocześnie soczyste i aromatyczne. Delikatne ziarna soli i pieprzu, które zarysowują powierzchnię rostbefu, zawierają w sobie wszystko, co najlepsze w grillowaniu. Istnieje wiele sposobów przygotowania steków z antrykotu na grillu, a Rostbef z grilla jest idealnym wyborem dla tych, którzy cenią sobie prostotę i autentyczność. Jedno jest pewne – ten przepis nigdy nie zawodzi!

Składniki:

  • ok 1000 g mięsa rostbefu (bez kości) – na 3 steki
  • sól
  • marynata:
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • placki ostrej papryki do posypania, wg uznania

Rostbef z grilla – jak zrobić?

  1. Rostbef umyć i osuszyć.
  2. Przekroić na trzy steki (groszek ok. 3 cm każdy).
  3. Skladniki marynaty wymieszać w misce, posmarować steki, ułożyć jeden na drugim, zawinąć w folię i wodłożyć do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
  4. Przed grillowaniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić. Grillować 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od nagrzania grilla. Smacznego!

Porady – Dodatkowe informacje

Szkoły solenia są dwie – solimy przed lub po grillowaniu. Tym razem wybrałam tę pierwszą i było ok.
Nasze steki wyszły dosyć wypieczone, więc jeżeli lubicie bardziej krwiste to 2,5 – 3 minuty z każdej strony powinno wystarczyć. Sądzę, że długość pieczenia zależy też od mięsa i stopnia rozgrzania grilla. Zdarzyły się kiedyś steki które po 3 minutach były zupełnie krwiste.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rosół z pulpecikami
Następny przepis: Rösti wielowarzywne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode