Rostbef z grilla
Rostbef z grilla to klasyczne danie, które zachwyci smakiem każdego miłośnika wołowiny. Zapewnia mieszankę smaków, które są intensywne i wyraziste. Grillowany rostbef, znany również jako stek z rostbefu czy antrykot wołowy z grilla, jest mięsem o głębokim smaku, które jest jednocześnie soczyste i aromatyczne. Delikatne ziarna soli i pieprzu, które zarysowują powierzchnię rostbefu, zawierają w sobie wszystko, co najlepsze w grillowaniu. Istnieje wiele sposobów przygotowania steków z antrykotu na grillu, a Rostbef z grilla jest idealnym wyborem dla tych, którzy cenią sobie prostotę i autentyczność. Jedno jest pewne – ten przepis nigdy nie zawodzi!
admin
Składniki:
- ok 1000 g mięsa rostbefu (bez kości) – na 3 steki
- sól
- marynata:
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy dijon
- placki ostrej papryki do posypania, wg uznania
Rostbef z grilla – jak zrobić?
- Rostbef umyć i osuszyć.
- Przekroić na trzy steki (groszek ok. 3 cm każdy).
- Skladniki marynaty wymieszać w misce, posmarować steki, ułożyć jeden na drugim, zawinąć w folię i wodłożyć do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc.
- Przed grillowaniem doprowadzić mięso do temperatury pokojowej. Posolić. Grillować 3-4 minuty z każdej strony, w zależności od nagrzania grilla. Smacznego!
Porady – Dodatkowe informacje
Szkoły solenia są dwie – solimy przed lub po grillowaniu. Tym razem wybrałam tę pierwszą i było ok.
Nasze steki wyszły dosyć wypieczone, więc jeżeli lubicie bardziej krwiste to 2,5 – 3 minuty z każdej strony powinno wystarczyć. Sądzę, że długość pieczenia zależy też od mięsa i stopnia rozgrzania grilla. Zdarzyły się kiedyś steki które po 3 minutach były zupełnie krwiste.