rosolnik

rosolnik

Rosolnik to tradycyjna zupa, która pochodzi z Rosji, ale jest również bardzo popularna w wielu krajach wschodniej Europy, w tym w Polsce. Jest doskonałym daniem, które może być serwowane zarówno na lunch, jak i na kolację. Rosolnik cechuje niepowtarzalny smak, który wynika z idealnego połączenia różnych składników. Oświeżający, aromatyczny rosół, dodatek ziemniaków, kapusty kwaszonej oraz kiszonych ogórków – to wszystko tworzy prawdziwe symfonia smaków. Ten niesamowicie smaczny i sycący rosolnik na pewno zadowoli Twoje kubki smakowe.

Składniki:

  • około 2 litry bulionu mięsnego (użyłam mieszanki wołowo-drobiowej)
  • 5 średnich ogórków kiszonych
  • 1,5 szklanki soku z ogórków kiszonych
  • 3 garście mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski
  • 400 gramów ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 3 łyżki kaszy jęczmiennej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • maggi do smaku
  • sól, pieprz
  • siekana zielenina

Rosolnik – jak zrobić? Sposób przygotowania:

  1. Do wrzącego wywaru wsypać przepłukaną kaszę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować około 10 minut.
  2. Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do zupy.
  3. Włoszczyznę wraz z posiekaną cebulą krótko przesmażyć na maśle, wrzucić do zupy, gotować do miękkości.
  4. Kiedy warzywa będą miękkie, wsypać drobno pokrojone ogórki, wlać kwas z ogórków, doprawić maggi, solą i pieprzem, zagotować, wyłączyć gaz i po chwili dodać śmietanę, wymieszać.
  5. Na talerzach posypać siekaną zieleniną.

Porady – dodatkowe informacje

Zamiast kaszy do zupy możemy użyć ryżu.

Zupę można również przygotować na wywarze drobiowym, wtedy będzie miała delikatniejszy smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rosół z pulpecikami
Następny przepis: Rösti wielowarzywne.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode