rosolnik
Rosolnik to tradycyjna zupa, która pochodzi z Rosji, ale jest również bardzo popularna w wielu krajach wschodniej Europy, w tym w Polsce. Jest doskonałym daniem, które może być serwowane zarówno na lunch, jak i na kolację. Rosolnik cechuje niepowtarzalny smak, który wynika z idealnego połączenia różnych składników. Oświeżający, aromatyczny rosół, dodatek ziemniaków, kapusty kwaszonej oraz kiszonych ogórków – to wszystko tworzy prawdziwe symfonia smaków. Ten niesamowicie smaczny i sycący rosolnik na pewno zadowoli Twoje kubki smakowe.
admin
Składniki:
- około 2 litry bulionu mięsnego (użyłam mieszanki wołowo-drobiowej)
- 5 średnich ogórków kiszonych
- 1,5 szklanki soku z ogórków kiszonych
- 3 garście mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski
- 400 gramów ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki kaszy jęczmiennej
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- maggi do smaku
- sól, pieprz
- siekana zielenina
Rosolnik – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Do wrzącego wywaru wsypać przepłukaną kaszę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gotować około 10 minut.
- Ziemniaki pokroić w kostkę, wrzucić do zupy.
- Włoszczyznę wraz z posiekaną cebulą krótko przesmażyć na maśle, wrzucić do zupy, gotować do miękkości.
- Kiedy warzywa będą miękkie, wsypać drobno pokrojone ogórki, wlać kwas z ogórków, doprawić maggi, solą i pieprzem, zagotować, wyłączyć gaz i po chwili dodać śmietanę, wymieszać.
- Na talerzach posypać siekaną zieleniną.
Porady – dodatkowe informacje
Zamiast kaszy do zupy możemy użyć ryżu.
Zupę można również przygotować na wywarze drobiowym, wtedy będzie miała delikatniejszy smak.