Rolmopsy śledziowe

Rolmopsy śledziowe

Uwielbiamy polską kuchnię za to, jak umiejętnie łączy proste składniki, tworząc dania zaskakujące bogactwem smaku. Jednym z takich przepisów są rolmopsy śledziowe – fenomenalne zwinięte filety śledziowe, zamarynowane w różnobarwnych warzywach i przyprawach. Znakomicie wpisują się w tradycje wigilijne, ale też doskonale sprawdzą się jako oryginalny dodatek do sałatek czy przekąsek na różnego rodzaju imprezach. Te śledziowe kąski idealnie wpisują się w uniwersalną filozofię polskiej kuchni – maksimum smaku przy zachowaniu prostoty i dostępności składników. Bez względu na okazję, rolmopsy śledziowe to danie, które zawsze zachwyca.

Składniki:

  • Filety śledziowe
  • Papryka konserwowa
  • Ogórek konserwowy
  • Cebula
  • Szczypiorek
  • Sok z cytryny
  • Olej
  • Pieprz

Rolmopsy śledziowe – jak zrobić?

  1. Wymoczyć filety.
  2. Ogórka i paprykę pokroić w słupki, a cebulę w piórka.
  3. Na koniec paska śledziowego położyć cebulę, na to kawałek ogórka konserwowego i paseczek papryki oraz szczypiorek.
  4. Następnie ściśle zawijamy każdy kawałek śledzia tworząc roladkę.
  5. Rolmopsy spiąć małymi wykałaczkami, aby się nie rozpadły.
  6. Ułożyć w naczyniu z przykryciem, skrapiam sokiem z cytryny i olejem.
  7. Na koniec posypać świeżo zmielonym pieprzem.

Porady – Dodatkowe informacje

Co jakiś czas przewracam szczelnie zamknięte naczynie, aby sok z cytryny połączony z olejem przeszedł przez rolmopsy


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rollsy z kurczakiem
Następny przepis: Rolo kebab

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode