Rolmopsy śledziowe
Uwielbiamy polską kuchnię za to, jak umiejętnie łączy proste składniki, tworząc dania zaskakujące bogactwem smaku. Jednym z takich przepisów są rolmopsy śledziowe – fenomenalne zwinięte filety śledziowe, zamarynowane w różnobarwnych warzywach i przyprawach. Znakomicie wpisują się w tradycje wigilijne, ale też doskonale sprawdzą się jako oryginalny dodatek do sałatek czy przekąsek na różnego rodzaju imprezach. Te śledziowe kąski idealnie wpisują się w uniwersalną filozofię polskiej kuchni – maksimum smaku przy zachowaniu prostoty i dostępności składników. Bez względu na okazję, rolmopsy śledziowe to danie, które zawsze zachwyca.
admin
Składniki:
- Filety śledziowe
- Papryka konserwowa
- Ogórek konserwowy
- Cebula
- Szczypiorek
- Sok z cytryny
- Olej
- Pieprz
Rolmopsy śledziowe – jak zrobić?
- Wymoczyć filety.
- Ogórka i paprykę pokroić w słupki, a cebulę w piórka.
- Na koniec paska śledziowego położyć cebulę, na to kawałek ogórka konserwowego i paseczek papryki oraz szczypiorek.
- Następnie ściśle zawijamy każdy kawałek śledzia tworząc roladkę.
- Rolmopsy spiąć małymi wykałaczkami, aby się nie rozpadły.
- Ułożyć w naczyniu z przykryciem, skrapiam sokiem z cytryny i olejem.
- Na koniec posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Porady – Dodatkowe informacje
Co jakiś czas przewracam szczelnie zamknięte naczynie, aby sok z cytryny połączony z olejem przeszedł przez rolmopsy