Rolady drobiowe z serem i boczkiem
Zaszalej w kuchni z naszym przepisem na roladki drobiowe z boczkiem i serem. Doprawione aromatycznymi przyprawami, nadziewane chrupiącym boczkiem i topiącym się serem, to kompozycja pełna bogatych smaków i konsystencji, która z pewnością zachwyci każdego miłośnika mięsnych dań. Bez względu na to, czy planujesz specjalny obiad czy poszukujesz ciekawych pomysłów na codzienne posiłki, te roladki są doskonałym wyborem. Są nie tylko smaczne, ale również efektownie prezentują się na talerzu, zachęcając do sięgnięcia po kolejną porcję. Przygotuj się na kulinarną przygodę!
admin
Składniki:
- – 1 podwójny filet z piersi kurczaka
- – około 20g pokrojonego w kosteczkę wędzonego boczku
- – około 3-4 plasterków żółtego sera
- – sól, pieprz, zioła prowansalskie
- – mąka, bułka tarta, jajko (do panierki)
- – olej do smażenia
- – wykałaczki
Roladki drobiowe z boczkiem i serem – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Filety myjemy, osuszamy i kroimy na poprzek na pół. Z 2 filetów mają powstać co najmniej 4 kotlety.
- Rozbijamy bardzo cienko. Z każdej strony posypujemy solą, pieprzem i ziołami.
- Na każdym płacie układamy kawałek sera i trochę boczku.
- Zwijamy w roladkę, pomagając sobie przy tym wykałaczkami.
- Każdą roladkę obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej (w tej kolejności).
- Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor.
Rolady drobiowe z serem i boczkiem – dodatkowe informacje
Dobrze jest potrzymać takie roladki trochę ( u mnie około godziny minimum) w lodówce żeby potem przy panierowaniu się „rozwalały”.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: ROLADKI ZE SZPINAKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE
Następny przepis: Rolady mięsne w cieście