ROLADKI ZE SZPINAKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE

ROLADKI ZE SZPINAKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE

Czy poszukujesz eleganckiego dania na specjalną okazję? Te apetyczne roladki ze szpinakiem, wędzonym łososiem i delikatnym serem mascarpone to doskonała propozycja. Kreując fantastyczną eksplozję smaków i kolorów, to danie nie tylko zachwyci podniebienia, ale też ucieszy oko każdego gościa. Wędzony łosoś przynosi mocny, morski akcent, który idealnie balansuje z delikatnym, nieco słodkawym smakiem serka mascarpone. Świeży szpinak dodaje natomiast nie tylko walorów zdrowotnych, ale też pięknej, intensywnej zielonej barwy. Roladki ze szpinakiem, łososiem i mascarpone to propozycja nie tylko dla miłośników ryb, ale dla wszystkich ceniących rafinowane smaki.

Składniki:

  • Składniki na farsz:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g wędzonego łososia
  • dowolna ilość świeżych liści szpinaku
  • ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kiełki np.pora, rzodkiewki
  • Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 300 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g roztopionego masła do ciasta
  • masło lub olej roślinny do smażenia

Roladki ze szpinakiem, wędzonym łososiem i mascarpone – jak zrobić?

  1. Mąkę przesiałam do miski, posoliłam, wlałam roztopione masło i wbiłam jajka. Rozmieszałam i mieszając, stopniowo wlewałam mleko. Mieszałam do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. W miarę potrzeby można dolewać mleka lub dosypywać mąki. Smażyłam na patelni posmarowanej olejem.
  2. Mając już usmażone naleśniki, zajmijmy się farszem. Najpierw serek mascarpone. Dodałam do niego starty ząbek czosnku, sól i pieprz. Wymieszałam.
  3. Pora na wędzonego łososia.
  4. Pokroiłam go na mniejsze kawałki.
  5. Placki naleśnikowe smarowałam serkiem. Na nim układałam kawałki łososia.
  6. Kolej na umyte liście szpinaku.
  7. Oderwałam z nich grubsze łodyżki i ułożyłam na łososiu. Można na nie jeszcze ułożyć kiełki, np. pora. Ja na kiełki ułożyłam roladki.
  8. Zwinęłam naleśniki w rulony i pokroiłam pod kątem, na małe kawałki.
  9. Smacznego!

XXXX – dodatkowe informacje

Można użyć innego kremowego serka np.Philadelphia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Waflowe roladki na słono
Następny przepis: Rolady drobiowe z serem i boczkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode