ROLADKI ZE SZPINAKIEM, WĘDZONYM ŁOSOSIEM I MASCARPONE
Czy poszukujesz eleganckiego dania na specjalną okazję? Te apetyczne roladki ze szpinakiem, wędzonym łososiem i delikatnym serem mascarpone to doskonała propozycja. Kreując fantastyczną eksplozję smaków i kolorów, to danie nie tylko zachwyci podniebienia, ale też ucieszy oko każdego gościa. Wędzony łosoś przynosi mocny, morski akcent, który idealnie balansuje z delikatnym, nieco słodkawym smakiem serka mascarpone. Świeży szpinak dodaje natomiast nie tylko walorów zdrowotnych, ale też pięknej, intensywnej zielonej barwy. Roladki ze szpinakiem, łososiem i mascarpone to propozycja nie tylko dla miłośników ryb, ale dla wszystkich ceniących rafinowane smaki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na farsz:
- 250 g serka mascarpone
- 200 g wędzonego łososia
- dowolna ilość świeżych liści szpinaku
- ząbek czosnku
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz
- kiełki np.pora, rzodkiewki
- Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 300 g mąki
- 500 ml mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 50 g roztopionego masła do ciasta
- masło lub olej roślinny do smażenia
Roladki ze szpinakiem, wędzonym łososiem i mascarpone – jak zrobić?
- Mąkę przesiałam do miski, posoliłam, wlałam roztopione masło i wbiłam jajka. Rozmieszałam i mieszając, stopniowo wlewałam mleko. Mieszałam do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. W miarę potrzeby można dolewać mleka lub dosypywać mąki. Smażyłam na patelni posmarowanej olejem.
- Mając już usmażone naleśniki, zajmijmy się farszem. Najpierw serek mascarpone. Dodałam do niego starty ząbek czosnku, sól i pieprz. Wymieszałam.
- Pora na wędzonego łososia.
- Pokroiłam go na mniejsze kawałki.
- Placki naleśnikowe smarowałam serkiem. Na nim układałam kawałki łososia.
- Kolej na umyte liście szpinaku.
- Oderwałam z nich grubsze łodyżki i ułożyłam na łososiu. Można na nie jeszcze ułożyć kiełki, np. pora. Ja na kiełki ułożyłam roladki.
- Zwinęłam naleśniki w rulony i pokroiłam pod kątem, na małe kawałki.
- Smacznego!
XXXX – dodatkowe informacje
Można użyć innego kremowego serka np.Philadelphia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Waflowe roladki na słono
Następny przepis: Rolady drobiowe z serem i boczkiem