Roladki z szynką parmeńską
Zapraszam cię do wypróbowania starannie zaplanowanego przepisu na roladki z autentyczną szynką parmeńską, której wyróżniający się smak warto poznać, jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś. Jest to danie o wykwintnym smaku, które idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Bez problemu możemy dostać szynkę parmeńską na przykład w Biedronce, co jest szczególnie korzystne z uwagi na atrakcyjną cenę. Ekskluzywna szynka parmeńska tworzy wspaniałe połączenie z owiniętym wokół niej delikatnym mięsem, a całe danie jest nie tylko smaczne, ale i efektownie prezentuje się na talerzu. Zachęcam do spróbowania tej włoskiej klasyki.
admin
Składniki:
- 0,5 kg mięsa wieprzowego
- szynka parmeńska (kupuję w sklepie – delikatnie wędzona)
- cebula
- musztarda np. sarepska
- sos sojowy
- wino białe półwytrawne (opcjonalnie)
- sól, pieprz, papryka słodka, kminek, liść laurowy
- mąka
- olej
- nitka
Roladki z szynką parmeńską – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
- Kroimy mięso w cienkie plasterki – najlepiej takie nie duże. Rozbijamy tłuczkiem jak na schabowe ale jak najcieniej.
- Troszeczkę solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i kminkiem każdy plasterek mięsa.
- Następnie każdą roladkę smarujemy cienko musztardą, kładziemy na to plasterek szynki.
- Na szynkę kładziemy pokrojoną w kosteczkę cebulę – jak dużo? według waszego uznania 🙂
- Zwijamy roladki i związujemy nitką. Obtaczamy lekko w mące.
- W rondelku lub głębszej patelni, rozgrzewamy olej, wkładamy roladki i obsmażamy z każdej strony na dużym ogniu. Gdy roladki będą zarumienione podlewamy winem ( jeśli jednak nie damy to nie szkodzi ), jak odparuje zalewamy wodą – tyle aby przykryło roladki. Gdy zacznie się gotować zmniejszyć gaz, dodać listka laurowego, wlać z 2-3 łyżki sosu sojowego, przykryć i gotować na malutkim ogniu ok.1 godz. ( lub krócej – tak aby roladki były miękkie). Jeśli jest potrzeba doprawiamy solą lub np. wegetą. Wyciągamy roladki, ściągamy nitki. Na końcu zagęszczamy wodą z mąką i wkładamy z powrotem roladki do sosu.
Smacznego!
Porady – Dodatkowe informacje
Sosu sojowego można dać więcej niż napisałam. Ja lubię dać dużo, gdyż dzięki niemu a także dzięki musztardzie sos ma ładny brązowy kolor.