Roladki z szynką parmeńską

Roladki z szynką parmeńską

Zapraszam cię do wypróbowania starannie zaplanowanego przepisu na roladki z autentyczną szynką parmeńską, której wyróżniający się smak warto poznać, jeżeli jeszcze tego nie zrobiłeś. Jest to danie o wykwintnym smaku, które idealnie sprawdzi się na specjalne okazje. Bez problemu możemy dostać szynkę parmeńską na przykład w Biedronce, co jest szczególnie korzystne z uwagi na atrakcyjną cenę. Ekskluzywna szynka parmeńska tworzy wspaniałe połączenie z owiniętym wokół niej delikatnym mięsem, a całe danie jest nie tylko smaczne, ale i efektownie prezentuje się na talerzu. Zachęcam do spróbowania tej włoskiej klasyki.

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • szynka parmeńska (kupuję w sklepie – delikatnie wędzona)
  • cebula
  • musztarda np. sarepska
  • sos sojowy
  • wino białe półwytrawne (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, papryka słodka, kminek, liść laurowy
  • mąka
  • olej
  • nitka

Roladki z szynką parmeńską – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Kroimy mięso w cienkie plasterki – najlepiej takie nie duże. Rozbijamy tłuczkiem jak na schabowe ale jak najcieniej.
  2. Troszeczkę solimy, pieprzymy, posypujemy papryką i kminkiem każdy plasterek mięsa.
  3. Następnie każdą roladkę smarujemy cienko musztardą, kładziemy na to plasterek szynki.
  4. Na szynkę kładziemy pokrojoną w kosteczkę cebulę – jak dużo? według waszego uznania 🙂
  5. Zwijamy roladki i związujemy nitką. Obtaczamy lekko w mące.
  6. W rondelku lub głębszej patelni, rozgrzewamy olej, wkładamy roladki i obsmażamy z każdej strony na dużym ogniu. Gdy roladki będą zarumienione podlewamy winem ( jeśli jednak nie damy to nie szkodzi ), jak odparuje zalewamy wodą – tyle aby przykryło roladki. Gdy zacznie się gotować zmniejszyć gaz, dodać listka laurowego, wlać z 2-3 łyżki sosu sojowego, przykryć i gotować na malutkim ogniu ok.1 godz. ( lub krócej – tak aby roladki były miękkie). Jeśli jest potrzeba doprawiamy solą lub np. wegetą. Wyciągamy roladki, ściągamy nitki. Na końcu zagęszczamy wodą z mąką i wkładamy z powrotem roladki do sosu.

Smacznego!

Porady – Dodatkowe informacje

Sosu sojowego można dać więcej niż napisałam. Ja lubię dać dużo, gdyż dzięki niemu a także dzięki musztardzie sos ma ładny brązowy kolor.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ROLADKI Z RYBY
Następny przepis: Dewolaje śmietanowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode