Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym

Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym

Zapraszamy do przygotowania nietypowego dania, które zachwyci Was swoją oryginalnością – roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym. Jest to propozycja dla każdego, kto eksperymentuje w kuchni i lubi łączyć różne smaki. Wytrawna mozzarella w połączeniu ze słodko-kwasowym sosem śliwkowym to prawdziwy rarytas, który z pewnością zachwyci wszystkich, którzy go spróbują. Główną atrakcją jest sos śliwkowy, który sprawi, że tradycyjne roladki nabiorą nowego, unikalnego smaku. Dogłębnie przemyślany balans między składnikami dopełni całości, nadając daniu wyjątkowego charakteru. Niezwykle efektowne podanie sprawi, że potrawa będzie idealna na specjalne okazje.

Składniki:

  • polędwica wieprzowa – 600 g
  • mozzarella – 100 g
  • szynka szwarcwaldzka – 150 g
  • majeranek – do smaku
  • oliwa – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka
  • świeżo mielony czarny pieprz – do smaku
  • SOS ŚLIWKOWY:
  • śliwki węgierki /bez pestek/ – 400 g
  • miód – 1 łyżka
  • sos sojowy – 1 łyżka
  • majeranek – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1/3 łyżeczki
  • pieprz cayenne – ¼ łyżeczki
  • mąka ziemniaczana – 1 płaska łyżeczka

Roladki z mozzarellą w sosie śliwkowym – jak zrobić?

  1. Polędwiczki wieprzowe pokrój na plastry grubości 2 cm i delikatnie rozbij je na cieńsze płaty. Mięso posyp świeżo mielonym czarnym pieprzem i majerankiem. Mozzarellę pokrój w kostkę, na każdym płacie mięsa połóż jedną kostkę sera, zwiń w roladkę, a następnie zawiń z plaster szynki.
  2. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, włóż roladki. Obsmaż je z każdej strony, początkowo na ostrym ogniu, a później zmniejsz ogień i smaż około 15 minut, nie dłużej, bo będą twarde i niesmaczne.
  3. Roladki przełóż na talerz i zabezpiecz, aby nie wystygły. Tłuszcz powstały ze smażenia przylej do miseczki, nie będzie potrzebny do tej potrawy. Na patelnię włóż pokrojone śliwki i smaż przez moment. Pozostałe składniki sosu wymieszaj, gdyby mieszanka była zbyt gęsta dodaj łyżkę wody i wlej do podsmażonych śliwek. Zamieszaj i zagotuj. Dodaj roladki i jeszcze przez chwilę podgrzewaj na małym ogniu.
  4. *b

Słowa kluczowe: sos śliwkowy kwestia smaku

porady – dodatkowe informacje

*nie użyłam soli, bo jak dla mnie szynka i sos sojowy sprawiają, że potrawa jest wystarczająco słona.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Roladki z mozarellą i suszonymi pomidorami
Następny przepis: Roladki z okrasą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode