Roladki z mięsa mielonego z ryżem i marchewką

Roladki z mięsa mielonego z ryżem i marchewką

Roladki z mięsa mielonego z ryżem i marchewką to wyśmienite danie, które zadowoli gusta każdego smakosza. To niepowtarzalna kombinacja delikatnego mięsa, kremowego ryżu i słodkiej marchewki, która do siebie idealnie pasuje. Znane również jako kotlety mielone z ryżem i marchewką, danie to jest zarówno sycące, jak i zdrowe, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Zdecydowanie warto spróbować tej propozycji i dać się zaskoczyć wyjątkowym smakiem tych niezwykłych roladek.

Składniki:

  • 1 kilogram mięsa mielonego (najlepiej z szynki)
  • 100 gramów ryżu
  • 1 marchewka
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej
  • 6 łyżek mąki
  • 1 jajko

Kotlety mielone z ryżem i marchewką – jak zrobić?

  1. image-289upwn 1.
    Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Mięso rozmieszaj widelcem i przypraw. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Marchew zetrzyj na tarce, czosnek zmiażdż. Dodaj wszystko do mięsa. Przestudzony ryż także. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na ok. 1h.
  2. image-1mfx0ti 2.
    Następnie wbij jajko i dodaj 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj. Formuj 'wałki’ z masy mięsnej i obtaczaj w mące. Smaż na rozgrzanym oleju do zezłocenia.

xxxx – dodatkowe informacje

Roladki z mięsa mielonego z ryżem i marchewką są idealne do ziemniaków i surówki 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Roladki z łososiem wędzonym
Następny przepis: Roladki z mięsa z indyka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode