Roladki z mięsa mielonego z ryżem i marchewką
Roladki z mięsa mielonego z ryżem i marchewką to wyśmienite danie, które zadowoli gusta każdego smakosza. To niepowtarzalna kombinacja delikatnego mięsa, kremowego ryżu i słodkiej marchewki, która do siebie idealnie pasuje. Znane również jako kotlety mielone z ryżem i marchewką, danie to jest zarówno sycące, jak i zdrowe, a jego przygotowanie nie jest skomplikowane. Świetnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Zdecydowanie warto spróbować tej propozycji i dać się zaskoczyć wyjątkowym smakiem tych niezwykłych roladek.
admin
Składniki:
- 1 kilogram mięsa mielonego (najlepiej z szynki)
- 100 gramów ryżu
- 1 marchewka
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 0,5 łyżeczki soli
- olej
- 6 łyżek mąki
- 1 jajko
Kotlety mielone z ryżem i marchewką – jak zrobić?
-
1.
Ugotuj ryż według przepisu na opakowaniu. Mięso rozmieszaj widelcem i przypraw. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Marchew zetrzyj na tarce, czosnek zmiażdż. Dodaj wszystko do mięsa. Przestudzony ryż także. Dokładnie wszystko wymieszaj i odstaw do lodówki na ok. 1h. -
2.
Następnie wbij jajko i dodaj 3 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj. Formuj 'wałki’ z masy mięsnej i obtaczaj w mące. Smaż na rozgrzanym oleju do zezłocenia.
xxxx – dodatkowe informacje
Roladki z mięsa mielonego z ryżem i marchewką są idealne do ziemniaków i surówki 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Roladki z łososiem wędzonym
Następny przepis: Roladki z mięsa z indyka