Roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem wg Pascala
Niezwykle elegancka i harmonijna propozycja dania na specjalne okazje – Roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem wg Pascala. To kuszące połączenie aromatycznego ciasta francuskiego z delikatnością wędzonego łososia, podkreślone wykwintnym sosem holenderskim to dowód na to, że proste składniki mogą stworzyć niezwykle wyrafinowane smaki. Ta cudowna propozycja od uwielbianego przez wielu kucharza, Pascala, może podbić serca smakoszy wyjątkowymi walorami smakowymi. Stworzenie rolady to świetny sposób, aby zaszaleć w kuchni i zaskoczyć bliskich pięknym i eleganckim daniem.
admin
Składniki:
- Ciasto francuskie – 1 opakowanie
- Łosoś wędzony – 100 g
- Jajko – 1 sztuka
- Sezam – 2 łyżki
- Pieprz – do smaku
- Koperek – do dekoracji
- Sól – do smaku
Roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem wg Pascala – jak zrobić?
-
1.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni C (termoobieg). Ciasto francuskie rozwijamy lub delikatnie rozwałkowujemy na desce posypanej mąką. Plasterki wędzonego łososia rozkładamy na 1/3 powierzchni ciasta. Łososia posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i dość luźno rolujemy ciasto. -
2.
Jajko roztrzepujemy widelcem w misce i przyprawiamy pieprzem i solą. Końcówki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i zawijamy do końca. Następnie cały rulon smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Za pomocą ostrego noża kroimy na małe roladki i układamy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. -
3.
Ślimaczki wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10-15 minut (należy sprawdzić czy ciasto nie jest w środku surowe).
xxxx – dodatkowe informacje
Po upieczeniu roladki przekładamy na talerz i dekorujemy koperkiem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Roladki wołowe z marchewką, słoniną i ogórkiem
Następny przepis: Roladki z indyka z boczkiem w sosie szpinakowym