Roladki z indyka z boczkiem w sosie szpinakowym

Roladki z indyka z boczkiem w sosie szpinakowym

Za znanym i popularnym daniem, jakim są roladki, często kryją się różne, zaskakujące kombinacje smaków. Dzisiejszy przepis na roladki z indyka z boczkiem w sosie szpinakowym jest doskonałym przykładem tej kulinarniej zasady. Delikatne mięso indyka, sprytnie połączone z chrupiącym boczkiem, owinięte i poddane pieczeniu, tworzy serce tego dania. Jednak prawdziwym sekretem jest tutaj sos szpinakowy, który swoją głębią smaku komplementuje i równoważy wyrazistość boczku. Każdy element tego dania został starannie dobrany, dając w efekcie coś więcej niż sumę składników. Idealne na spotkanie w gronie rodziny lub przyjaciół.

Składniki:

  • ok. 500 gram fileta z piersi indyka
  • 5 plastrów boczku wędzonego
  • 200 gram szpinaku rozdrobniony mrożony
  • 250 ml. słodkiej śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • duży ząbek czosnku
  • pół szklanki wody wymieszanej z łyżeczką mąki
  • 1 szklanka bulionu

Roladki z indyka w sosie

  1. Pierś z indyka podzielić na 5 równych części po około 100 gram każda.
  2. Rozbić mięso tłuczkiem, przyprawić, a następnie na każdej części ułożyć plaster boczku wędzonego i zwinąć w roladkę, spiąć wykałaczką.
  3. Na rozgrzanej patelni obsmażyć roladki z każdej strony.
  4. Dodać bulion i dusić roladki pod przykryciem na małym ogniu, od czasu do czasu obracając, aż płyn całkowicie odparuje.
  5. Przełożyć roladki na talerz, a na tej samej patelni podsmażyć rozmrożony szpinak.
  6. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem, dodać śmietankę i doprowadzić do wrzenia.
  7. Wlać wodę z mąką, ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.
  8. Wrócić roladki do sosu i gotować na małym ogniu przez około 1-2 minuty.

xxxx – dodatkowe informacje

Można zamienić pierś z indyka na filet z kurczaka


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Roladki z indyka na kanapkę
Następny przepis: Roladki z karkówki na dwa sposoby

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode