Roladki wołowe z marchewką, słoniną i ogórkiem
Odkryj smak klasycznej, polskiej kuchni z tym przepisem na roladki wołowe z marchewką, słoniną i ogórkiem. Te soczyste zrazy wołowe, zawijane ze słoniną, to prawdziwy przysmak, który zachwyci każdego miłośnika mięsnych dań. Roladki, napełnione aromatycznym nadzieniem z surowych warzyw, będą doskonałe na rodzinny obiad czy uroczysty posiłek. To danie, które nie tylko wygląda efektownie, ale również jest niesamowicie sycące i smakowite. Skomponuj swój obiad z nutą tradycji i odkryj, jak proste składniki mogą zamienić się w kulinarne arcydzieło.
admin
Składniki:
- Składniki na 8 roladek:
- 4 plastry wołowiny zrazowej
- sól, pieprz do smaku
- Farsz
- 1 cebula
- kawałek słoniny
- 1 marchewka
- 4 małe ogórki kiszone
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
- olej do smażenia
Zrazy wołowe zawijane ze słoniną – jak zrobić?
- Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę i posypać solą i pieprzem.
- Cebulę pokroić w paski, ogórek, marchew i słoninę w słupki.
- Na plastry wołowiny na jednym końcu położyć po kilka wiórków cebuli i po kilka słupków ogórka, marchewki i słoniny.
- Zwinąć roladki i spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek.
- Roladki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlać 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut.
Roladki wołowe z marchewką, słoniną i ogórkiem – dodatkowe informacje
Powstały sos można zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Roladki wołowe z ogórkiem kiszonym
Następny przepis: Roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem wg Pascala