Roladki wołowe z marchewką, słoniną i ogórkiem

Roladki wołowe z marchewką, słoniną i ogórkiem

Odkryj smak klasycznej, polskiej kuchni z tym przepisem na roladki wołowe z marchewką, słoniną i ogórkiem. Te soczyste zrazy wołowe, zawijane ze słoniną, to prawdziwy przysmak, który zachwyci każdego miłośnika mięsnych dań. Roladki, napełnione aromatycznym nadzieniem z surowych warzyw, będą doskonałe na rodzinny obiad czy uroczysty posiłek. To danie, które nie tylko wygląda efektownie, ale również jest niesamowicie sycące i smakowite. Skomponuj swój obiad z nutą tradycji i odkryj, jak proste składniki mogą zamienić się w kulinarne arcydzieło.

Składniki:

  • Składniki na 8 roladek:
  • 4 plastry wołowiny zrazowej
  • sól, pieprz do smaku
  • Farsz
  • 1 cebula
  • kawałek słoniny
  • 1 marchewka
  • 4 małe ogórki kiszone
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
  • olej do smażenia

Zrazy wołowe zawijane ze słoniną – jak zrobić?

  1. Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę i posypać solą i pieprzem.
  2. Cebulę pokroić w paski, ogórek, marchew i słoninę w słupki.
  3. Na plastry wołowiny na jednym końcu położyć po kilka wiórków cebuli i po kilka słupków ogórka, marchewki i słoniny.
  4. Zwinąć roladki i spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek.
  5. Roladki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlać 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut.

Roladki wołowe z marchewką, słoniną i ogórkiem – dodatkowe informacje

Powstały sos można zagęścić 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Roladki wołowe z ogórkiem kiszonym
Następny przepis: Roladki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem wg Pascala

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode