Roladki w sosie serowym

Roladki w sosie serowym

Roladki w sosie serowym to pyszne danie, które z pewnością zachwyci Waszych gości. To smaczna kombinacja mięsnych roladek z delikatnym, serowym sosem. W przepisie wykorzystajemy schab, który dzięki specjalnej obróbce i marynacie staje się niezwykle miękki. Sos na bazie sera dodaje daniu puszystości i kremowej konsystencji. Składniki, które potrzebujecie do przygotowania dania są łatwo dostępne, a samo wykonanie nie jest skomplikowane. To idealny pomysł na rodzinny obiad czy też uroczyste przyjęcie. Roladki w sosie serowym to propozycja dla wszystkich, którzy lubią poeksperymentować w kuchni.

Składniki:

  • 400 g schabu bez kości
  • szynka na około 4 plastry (najlepiej takiej wiejskiej)
  • 7 plastrów żółtego sera
  • około 300 ml śmietany 12%
  • około 200 ml wody
  • 1 torebka Winiary Pomysł na Roladki schabowe w sosie serowym

Roladki w sosie serowym – jak zrobić?

  1. Przygotowujemy składniki. Schab kroimy na 4 plastry.
  2. Szynkę kroimy o grubości 1 cm. Schab oraz szynkę dobrze rozbijamy, bardzo cienko i najlepiej, żeby przypominało prostokąt wyglądem.
  3. Na każdym schabie kładziemy plasterek rozbitej szynki i sera.
  4. Zwijamy w roladki i kroimy na pół.
  5. Układamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu.
  6. Zawartość torebki dobrze mieszamy z wodą i śmietaną. Możemy doprawić solą, pieprzem, koperkiem. Stawiamy sos na ogniu, ciągle mieszamy i doprowadzamy do wrzenia (Uwaga!!! Nie gotujemy).
  7. Zdjąć z ognia i zalać sosem roladki.
  8. Plasterek żółtego sera dzielimy na 3 części i kładziemy po jednym kawałku na każdej roladce.
  9. Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika bez przykrycia. Pieczemy przez 35 min (180 stopni bez termoobiegu).
  10. Propozycja podania. Swoje roladki podałam z ziemniakami (przyprawionymi przyprawą do ziemniaków i rozmarynem) i warzywami (kalafior i papryka). Oczywiście roladki podajemy od razu po upieczeniu.

Porady – Dodatkowe informacje

Można podawać również z ryżem, smażonymi ziemniakami, frytkami i swoimi ulubionymi warzywami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Roladki w galarecie
Następny przepis: Roladki wieprzowe ze szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode