Roladki w sosie serowym
Roladki w sosie serowym to pyszne danie, które z pewnością zachwyci Waszych gości. To smaczna kombinacja mięsnych roladek z delikatnym, serowym sosem. W przepisie wykorzystajemy schab, który dzięki specjalnej obróbce i marynacie staje się niezwykle miękki. Sos na bazie sera dodaje daniu puszystości i kremowej konsystencji. Składniki, które potrzebujecie do przygotowania dania są łatwo dostępne, a samo wykonanie nie jest skomplikowane. To idealny pomysł na rodzinny obiad czy też uroczyste przyjęcie. Roladki w sosie serowym to propozycja dla wszystkich, którzy lubią poeksperymentować w kuchni.
admin
Składniki:
- 400 g schabu bez kości
- szynka na około 4 plastry (najlepiej takiej wiejskiej)
- 7 plastrów żółtego sera
- około 300 ml śmietany 12%
- około 200 ml wody
- 1 torebka Winiary Pomysł na Roladki schabowe w sosie serowym
Roladki w sosie serowym – jak zrobić?
- Przygotowujemy składniki. Schab kroimy na 4 plastry.
- Szynkę kroimy o grubości 1 cm. Schab oraz szynkę dobrze rozbijamy, bardzo cienko i najlepiej, żeby przypominało prostokąt wyglądem.
- Na każdym schabie kładziemy plasterek rozbitej szynki i sera.
- Zwijamy w roladki i kroimy na pół.
- Układamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do dołu.
- Zawartość torebki dobrze mieszamy z wodą i śmietaną. Możemy doprawić solą, pieprzem, koperkiem. Stawiamy sos na ogniu, ciągle mieszamy i doprowadzamy do wrzenia (Uwaga!!! Nie gotujemy).
- Zdjąć z ognia i zalać sosem roladki.
- Plasterek żółtego sera dzielimy na 3 części i kładziemy po jednym kawałku na każdej roladce.
- Wkładamy naczynie do nagrzanego piekarnika bez przykrycia. Pieczemy przez 35 min (180 stopni bez termoobiegu).
- Propozycja podania. Swoje roladki podałam z ziemniakami (przyprawionymi przyprawą do ziemniaków i rozmarynem) i warzywami (kalafior i papryka). Oczywiście roladki podajemy od razu po upieczeniu.
Porady – Dodatkowe informacje
Można podawać również z ryżem, smażonymi ziemniakami, frytkami i swoimi ulubionymi warzywami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Roladki w galarecie
Następny przepis: Roladki wieprzowe ze szpinakiem