Roladki schabowe z figami i morelami

Roladki schabowe z figami i morelami

Nie ma nic lepszego, jak zakończenie dnia pysznym, domowym daniem. Dzisiejszy przepis, roladki schabowe z figami i morelami, to doskonała propozycja dla miłośników połączenia mięsa z owocami. Delikatny schab podany z figami i morelami stanie się nie tylko odpoczynkiem dla naszych kubków smakowych, ale też zdrową odmianą dla naszej diety. To doskonały pomysł na rodzinny obiad, który zaskoczy swoimi smakami każdego. Z pewnością będzie to przysmak, którego spróbować będzie chciał każdy domownik. Delikatny, soczysty schab, słodycz fig i moreli idealnie skomponują się w jedno danie. Zaskocz rodzinę i przyjaciół tym pysznym przepisem.

Składniki:

  • 2 duże kotlety schabowe bez kości
  • 6 suszonych moreli
  • 6 suszonych fig
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • pieprz mielony
  • słodka papryka mielona
  • pieprz cytrynowy
  • kawałeczek suszonego tamaryndowca*
  • kawałeczek suszonego galangalu**
  • listek Kafiru***
  • sos sojowy jasny
  • 2,5 szklanki wody
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego****

Roladki schabowe z figami i morelami – jak zrobić?

  1. 1.

    Namoczyć figi i morele.

  2. 2.

    Kotlety ,,potraktować” tłuczkiem do mięsa uważając by nie przeciąć mięsa .Mają być równe cienkie plastry. Posolić, popieprzyć i posypać papryką mieloną po szczypcie na każdą stronę kotleta . Na każdym ułożyć po 2 figi i 2 morele.

  3. 3.

    Zawinąć brzegi i zwinąć roladki. Zawiązać nicią do mięs.

  4. 4.

    Na patelni rozgrzać masło, wrzucić kistek Kafiru i obsmażyć roladki na rumiano ze wszystkich stron.

  5. 5.

    Pokroić w paseczki pozostałe morele i figi i wrzucić do roladek.

  6. 6.

    Przełożyć do małego garnuszka z grubym dnem .Zalać wodą, dołożyć tamaryndowiec i galangal.

  7. 7.

    Przykryć i dusić do miękkości na małym gazie. Płyn powinien odparować do objętości 1/3 szklanki .

  8. 8.

    Wlać mleczko kokosowe – zagotować . Doprawić do smaku sosem sojowym jasnym. Wyjąć roladki i usunąć nici .Przekroić roladki na skos tak by było widać nadzienie. Podawać z ryżem na sypko ( może być gotowany na mleczku kokosowym z bulionem warzywnym ).

xxxx – dodatkowe informacje

* Tamaryndowiec daje lekko kwaśny posmak- jeśli nie mamy go można spokojnie doprawić na końcu sos odrobiną soku z cytryny

** Galangal ma smak delikatniejszy od imbiru- można go nim zastąpić (nawet szczyptą suszonego w proszku)

*** Kafir można zastąpić odrobiną suszonej skórki cytrynowej

**** Mleczko kokosowe można sobie zrobić samemu w domu miksując kilka łyżek wiórek kokosowych z kilkoma łyżkami wody w malakserze na ,,paćkę”, a potem wyciskając je przez gazę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Roladki schabowe
Następny przepis: Roladki schabowe z mięsnym nadzieniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode