Roladki schabowe z figami i morelami
Składniki:
- 2 duże kotlety schabowe bez kości
- 6 suszonych moreli
- 6 suszonych fig
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól
- pieprz mielony
- słodka papryka mielona
- pieprz cytrynowy
- kawałeczek suszonego tamaryndowca*
- kawałeczek suszonego galangalu**
- listek Kafiru***
- sos sojowy jasny
- 2,5 szklanki wody
- 1/4 szklanki mleczka kokosowego****
Roladki schabowe z figami i morelami – jak zrobić?
-
1.
Namoczyć figi i morele.
-
2.
Kotlety ,,potraktować” tłuczkiem do mięsa uważając by nie przeciąć mięsa .Mają być równe cienkie plastry. Posolić, popieprzyć i posypać papryką mieloną po szczypcie na każdą stronę kotleta . Na każdym ułożyć po 2 figi i 2 morele.
-
3.
Zawinąć brzegi i zwinąć roladki. Zawiązać nicią do mięs.
-
4.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić kistek Kafiru i obsmażyć roladki na rumiano ze wszystkich stron.
-
5.
Pokroić w paseczki pozostałe morele i figi i wrzucić do roladek.
-
6.
Przełożyć do małego garnuszka z grubym dnem .Zalać wodą, dołożyć tamaryndowiec i galangal.
-
7.
Przykryć i dusić do miękkości na małym gazie. Płyn powinien odparować do objętości 1/3 szklanki .
-
8.
Wlać mleczko kokosowe – zagotować . Doprawić do smaku sosem sojowym jasnym. Wyjąć roladki i usunąć nici .Przekroić roladki na skos tak by było widać nadzienie. Podawać z ryżem na sypko ( może być gotowany na mleczku kokosowym z bulionem warzywnym ).
xxxx – dodatkowe informacje
* Tamaryndowiec daje lekko kwaśny posmak- jeśli nie mamy go można spokojnie doprawić na końcu sos odrobiną soku z cytryny
** Galangal ma smak delikatniejszy od imbiru- można go nim zastąpić (nawet szczyptą suszonego w proszku)
*** Kafir można zastąpić odrobiną suszonej skórki cytrynowej
**** Mleczko kokosowe można sobie zrobić samemu w domu miksując kilka łyżek wiórek kokosowych z kilkoma łyżkami wody w malakserze na ,,paćkę”, a potem wyciskając je przez gazę.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Roladki schabowe
Następny przepis: Roladki schabowe z mięsnym nadzieniem