Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta w sosie serowo-czosnkowym

Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta w sosie serowo-czosnkowym

Podróżuj z nami kulinarne ścieżki smaków i odkryj dobroci prostych, ale niezwykle smacznych dań. Dzisiaj przygotujemy roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta w sosie serowo-czosnkowym. Odkryj kombinację delikatnego mięsa kurczaka, soczystego szpinaku i pikantnego sera feta, zaakcentowaną niepowtarzalnym aromatem sosu serowo-czosnkowego. To danie to idealny pomysł na smaczny, domowy obiad lub imprezowy posiłek. Są proste w przygotowaniu, a dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i eleganckiemu wyglądowi z pewnością zrobią wrażenie na twoich gościach. Zachęcamy do spróbowania tego przepisu i cieszenia się niezrównanym smakiem!

Składniki:

  • 6-8 filetów piersi z kurczaka
  • Opakowanie świeżego szpinaku
  • 2 łyżki sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • Sól, pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • Sos:
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego sera parmezan
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju

Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta w sosie serowo-czosnkowym – jak zrobić?

  1. Filety z kury umyć, oczyścić z błon i wytrzeć ręcznikiem papierowym i lekko rozbić młotkiem do mięsa, najlepiej nakryte folią spożywczą. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz i dodać posiekany drobno czosnek, lekko zarumienić. Do czosnku dodać szpinak i poddusić, wystudzić. Na każdy filet nakładać szpinak, na środku dać ser feta pokrojony w kostkę. Roladki zwinąć w rulonik i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron tak, aby mięso się zarumieniło. Przedłożyć do żaroodpornego naczynia.
  2. Sos:
    Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekany czosnek i lekko zarumienić, po czym podlać bulionem. Następnie rozmieszać mąkę ze śmietaną i dodać do sosu, a także dodać ser. Chwilę pogotować, aby sos nabrał gęstości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać mięso. Naczynie żaroodporne nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami oraz ulubioną surówką.

Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta w sosie serowo-czosnkowym – dodatkowe informacje

Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada biszkoptowa z jabłkami
Następny przepis: roladki drobiowe ze śliwka i morelą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode