Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta w sosie serowo-czosnkowym
Podróżuj z nami kulinarne ścieżki smaków i odkryj dobroci prostych, ale niezwykle smacznych dań. Dzisiaj przygotujemy roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta w sosie serowo-czosnkowym. Odkryj kombinację delikatnego mięsa kurczaka, soczystego szpinaku i pikantnego sera feta, zaakcentowaną niepowtarzalnym aromatem sosu serowo-czosnkowego. To danie to idealny pomysł na smaczny, domowy obiad lub imprezowy posiłek. Są proste w przygotowaniu, a dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i eleganckiemu wyglądowi z pewnością zrobią wrażenie na twoich gościach. Zachęcamy do spróbowania tego przepisu i cieszenia się niezrównanym smakiem!
admin
Składniki:
- 6-8 filetów piersi z kurczaka
- Opakowanie świeżego szpinaku
- 2 łyżki sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- Sól, pieprz
- mąka do obtoczenia
- Sos:
- 1/2 szklanki bulionu
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego sera parmezan
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- Sól, pieprz
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta w sosie serowo-czosnkowym – jak zrobić?
- Filety z kury umyć, oczyścić z błon i wytrzeć ręcznikiem papierowym i lekko rozbić młotkiem do mięsa, najlepiej nakryte folią spożywczą. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać tłuszcz i dodać posiekany drobno czosnek, lekko zarumienić. Do czosnku dodać szpinak i poddusić, wystudzić. Na każdy filet nakładać szpinak, na środku dać ser feta pokrojony w kostkę. Roladki zwinąć w rulonik i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron tak, aby mięso się zarumieniło. Przedłożyć do żaroodpornego naczynia.
-
Sos:
Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekany czosnek i lekko zarumienić, po czym podlać bulionem. Następnie rozmieszać mąkę ze śmietaną i dodać do sosu, a także dodać ser. Chwilę pogotować, aby sos nabrał gęstości. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać mięso. Naczynie żaroodporne nakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami oraz ulubioną surówką.
Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta w sosie serowo-czosnkowym – dodatkowe informacje
Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada biszkoptowa z jabłkami
Następny przepis: roladki drobiowe ze śliwka i morelą