Rolada z miesa mielonego nadziewana
Prezentujemy przepis na pyszną roladę z mięsa mielonego, idealną na obiad lub eleganckie przyjęcie. To danie, choć proste w wykonaniu, z pewnością zaskoczy swoim smakiem i wyglądem każdego łasucha. Mięso jest delikatne i soczyste, natomiast nadzienie dodaje roladzie niepowtarzalnego aromatu. Rolada z mięsa mielonego nadziewana to przepis, który chętnie wykorzystają miłośnicy klasycznych, domowych smaków. Bogactwo składników sprawia, że każdy kęs jest pełen smaku. Nadzienie można dowolnie modyfikować, dzięki czemu danie każdorazowo będzie smakowało nieco inaczej. Poniżej znajdziecie dokładną recepturę tej niezwykłej rolady.
admin
Składniki:
- 800 gram mięsa mielonego
- 2 jajka
- bułka tarta
- 100 gram żółtego sera
- 150 gram szynki
- 300 gram szpinaku (może być mrożony)
- sol, pieprz
Rolada mielona nadziewana – jak zrobić?
- Mięso mielone wymieszać z jajkami, solą i pieprzem. Jeżeli po dodaniu jajek mięso jest zbyt płynne, dodać bułkę tartą, aż do uzyskania właściwej konsystencji.
- Gotowe mięso wyłożyć na papier do pieczenia i formować z niego prostokąt o grubości 2 cm.
- Na prostokącie mięsa ułożyć plastry szynki, a na nich wcześniej ugotowany szpinak i na końcu plastry sera.
- Zwinąć mięso w roladę, korzystając z papieru na którym formowane było mięso.
- Tak otrzymaną roladę włożyć do foremki keksówki i piec 40 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu roladę kroić w krążki dowolnej wielkości.
Porady – Rolada z miesa mielonego nadziewana
Rolade można zawinąć w papier do pieczenia, wtedy mięso nie wysuszy się podczas pieczenia.
Ser pokroić w grubsze plastry, zbyt cienkie roztopią się.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada z łopatki faszerowana pieczarkami
Następny przepis: Rolada z mięsa mielonego z pieczarkami