Rolada z łopatki faszerowana pieczarkami

Rolada z łopatki faszerowana pieczarkami

Tętniąca smakami pełnymi głębi rolada z łopatki faszerowana pieczarkami to idealny wybór na rodzinne uroczystości czy spotkania z przyjaciółmi. Charakterytna dla kuchni polskiej, rozbudza apetyt każdego, kto choć przez chwilę spojrzy na jej kuszący wygląd. Kombinacja soczystego mięsa z dodatkiem delikatnych pieczarek to symfonia smaku, której nie da się opisać, a wspaniałe aroma zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Składniki użyte do przygotowania rolady są łatwo dostępne, a wyjątkowy smak łopatki faszerowanej pieczarkami zachwyci was na pewno.

Składniki:

  • 1 kilogram łopatki wieprzowej
  • 30 dekagramów pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięsa

Rolada z łopatki faszerowana pieczarkami – jak zrobić?

  1. Mięso rozciąć na płat, lekko rozbić, posypać solą, pieprzem i majerankiem.
  2. Na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach, chwilę smażyć, odparować wodę, przyprawić solą i pieprzem. Do lekko wystudzonego farszu wsypać żelatynę, wymieszać. Posmarować płat mięsa, zrolować, obwiązać nicią. Całość jeszcze raz natrzeć przyprawą do mięs, majerankiem.
  3. Piec w rękawie jedną godzinę, w temp. 190 stopni.

Łopatka faszerowana pieczarkami – dodatkowe informacje

Podawać na gorąco lub na zimno, jako wędlinę do chleba.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada z kurczaka
Następny przepis: rolada z mięsa mielonego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode