Rolada z łopatki faszerowana pieczarkami
Tętniąca smakami pełnymi głębi rolada z łopatki faszerowana pieczarkami to idealny wybór na rodzinne uroczystości czy spotkania z przyjaciółmi. Charakterytna dla kuchni polskiej, rozbudza apetyt każdego, kto choć przez chwilę spojrzy na jej kuszący wygląd. Kombinacja soczystego mięsa z dodatkiem delikatnych pieczarek to symfonia smaku, której nie da się opisać, a wspaniałe aroma zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Składniki użyte do przygotowania rolady są łatwo dostępne, a wyjątkowy smak łopatki faszerowanej pieczarkami zachwyci was na pewno.
admin
Składniki:
- 1 kilogram łopatki wieprzowej
- 30 dekagramów pieczarek
- 1 cebula
- 1 łyżeczka żelatyny
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek, przyprawa do mięsa
Rolada z łopatki faszerowana pieczarkami – jak zrobić?
- Mięso rozciąć na płat, lekko rozbić, posypać solą, pieprzem i majerankiem.
- Na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach, chwilę smażyć, odparować wodę, przyprawić solą i pieprzem. Do lekko wystudzonego farszu wsypać żelatynę, wymieszać. Posmarować płat mięsa, zrolować, obwiązać nicią. Całość jeszcze raz natrzeć przyprawą do mięs, majerankiem.
- Piec w rękawie jedną godzinę, w temp. 190 stopni.
Łopatka faszerowana pieczarkami – dodatkowe informacje
Podawać na gorąco lub na zimno, jako wędlinę do chleba.