rolada z karpia z dwójką w tle

rolada z karpia z dwójką w tle

Zapraszamy do odkrycia znakomitego przepisu na roladę z karpia w galarecie. Wyjątkowy zestaw składników nadaje danie niepowtarzalnego smaku, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Rolada z karpia to tradycyjne danie wigilijne, które niewątpliwie dodaje blasku każdej świątecznej kolacji. Culinaryjnym dowodem na to jest nasza propozycja, przekładała dwójką, dodając jednocześnie subtelności i niecodziennego wyglądu. Jest to klasyczna rolada z zaskakującym twistem, idealna dla tych, którzy szukają nowych smaków, ale z szacunkiem dla tradycji. Ten przepis na roladę z karpia w galarecie to dopracowany kompromis pomiędzy dawnymi zwyczajami a odważną kulinarną twórczością.

Składniki:

  • duży karp o wadze około 2 kg lub więcej
  • 2 plastry chałki
  • 2 białka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki rodzynek
  • mleko do namoczenia chałki
  • sól
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pieprz

Rolada z karpia z dwójką w tle – jak zrobić?

  1. Zdejmujemy z karpia filety ze skórą, warstwa mięsa około 1 cm. Lekko solimy. Zszywamy tworząc worek. Obieramy resztę mięsa, cebulę siekamy i złocimy na maśle, chałkę moczymy chwilę w mleku, odciskamy. Rodzynki moczymy w wodzie i również odciskamy. Mięso, cebulę i chałkę mielimy w maszynce.
  2. Dodajemy ubite na pianę białka, sól, pieprz i rodzynki, wyrabiamy masę.
  3. Farsz nakładamy do zszytej ryby, zaszywamy koniec. Owijamy w bawełnianą ściereczkę. Zawijamy jak cukierek i zawiązujemy na końcach.
  4. Wkładamy do osolonej wody z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotujemy około 40 minut na małym gazie.
  5. Studzimy w ściereczce.

Słowa kluczowe: rolada z karpia w galarecie

rolada z karpia z dwójką w tle – dodatkowe informacje

Z mięsa na farsz, które nam zostanie, możemy wykonać pulpety i podać je z dowolnym sosem, np. koperkowym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Rolada z indyka z suszonymi owocami w galarecie
Następny przepis: Rolada z kurczaka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode