rolada z karpia z dwójką w tle
Zapraszamy do odkrycia znakomitego przepisu na roladę z karpia w galarecie. Wyjątkowy zestaw składników nadaje danie niepowtarzalnego smaku, który zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Rolada z karpia to tradycyjne danie wigilijne, które niewątpliwie dodaje blasku każdej świątecznej kolacji. Culinaryjnym dowodem na to jest nasza propozycja, przekładała dwójką, dodając jednocześnie subtelności i niecodziennego wyglądu. Jest to klasyczna rolada z zaskakującym twistem, idealna dla tych, którzy szukają nowych smaków, ale z szacunkiem dla tradycji. Ten przepis na roladę z karpia w galarecie to dopracowany kompromis pomiędzy dawnymi zwyczajami a odważną kulinarną twórczością.
admin
Składniki:
- duży karp o wadze około 2 kg lub więcej
- 2 plastry chałki
- 2 białka
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki rodzynek
- mleko do namoczenia chałki
- sól
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pieprz
Rolada z karpia z dwójką w tle – jak zrobić?
- Zdejmujemy z karpia filety ze skórą, warstwa mięsa około 1 cm. Lekko solimy. Zszywamy tworząc worek. Obieramy resztę mięsa, cebulę siekamy i złocimy na maśle, chałkę moczymy chwilę w mleku, odciskamy. Rodzynki moczymy w wodzie i również odciskamy. Mięso, cebulę i chałkę mielimy w maszynce.
- Dodajemy ubite na pianę białka, sól, pieprz i rodzynki, wyrabiamy masę.
- Farsz nakładamy do zszytej ryby, zaszywamy koniec. Owijamy w bawełnianą ściereczkę. Zawijamy jak cukierek i zawiązujemy na końcach.
- Wkładamy do osolonej wody z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotujemy około 40 minut na małym gazie.
- Studzimy w ściereczce.
Słowa kluczowe: rolada z karpia w galarecie
rolada z karpia z dwójką w tle – dodatkowe informacje
Z mięsa na farsz, które nam zostanie, możemy wykonać pulpety i podać je z dowolnym sosem, np. koperkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada z indyka z suszonymi owocami w galarecie
Następny przepis: Rolada z kurczaka