Rolada szpinakowo – łososiowa
Przepis na roladę szpinakowo-łososiową to doskonały pomysł na elegancki obiad lub kolację. Jest to wykwintne danie, w którym soczysty łosoś jest zawinięty w delikatny szpinakowy płaszcz, tworząc niepowtarzalne połączenie smaków. Szpinak i łosoś to nie tylko doskonałe połączenie smakowe, ale także ogromna dawka zdrowia i energii. Ta rolada łososiowa jest nie tylko pyszna, ale także prezentuje się niesamowicie efektownie, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako danie na specjalne okazje. Odkryj sekret jej przygotowania i zaskocz swoich gości niebanalnym daniem, które z pewnością zagości na stałe w twoim kulinarnym repertuarze!
admin
Składniki:
- ciasto szpinakowe
- opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
- 4 jajka
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżka masła
- nadzienie do rolady szpinakowej
- 200 g wędzonego łososia w plastrach
- 2 serki chrzanowe
Rolada szpinakowo-łososiowa – jak zrobić?
- 1. Masło rozgrzać na patelni, dodać mrożony szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć na wolnym ogniu, do odparowania wody, doprawić do smaku solą i pieprzem, ostudzić.
- 2. Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do ostudzonego szpinaku, zmiksować. Natomiast białka ubić ze szczyptą soli, na sztywną pianę, dodać do szpinaku, delikatnie wymieszać.
- 3. Blaszkę o wymiarach 25 x 37 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę szpinakową, delikatnie wyrównać.
- 4. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15 minut, odstawić do ostudzenia. Następnie ostrożnie zdjąć papier z ciasta szpinakowego.
- 5. Ciasto posmarować serkiem chrzanowym i ułożyć plastry łososia. Zwinąć delikatnie w roladę, zawinąć w folię aluminiową, odstawić do lodówki na całą noc.
Porady – dodatkowe informacje
Woda musi dobrze odparować ze szpinaku, bo inaczej po upieczeniu, ciasto będzie wilgotne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem
Następny przepis: Rolada szpinakowa z serkiem i papryką